Великобритания обяви мандата си за търговски преговори със САЩ, а

...
Великобритания обяви мандата си за търговски преговори със САЩ, а
Коментари Харесай

Без отстъпки за здравеопазването и стандартите за храните: Какво иска Лондон от САЩ

Великобритания разгласи мандата си за търговски договаряния със Съединени американски щати, а министър председателят Борис Джонсън се закани да води здрав пазарлък в диалозите, считани за тест за " специфичната връзка " сред двете страни, съобщи " Ройтерс ".

След като Англия напусна Европейски Съюз на 31 януари, Джонсън желае да реализира комерсиална договорка със Съединени американски щати, с цел да опита освен да отбрани новата английска самостоятелност, само че и да сложи блока под напън в почналите през днешния ден обособени договаряния за бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел.

Докато договарящият екип се насочваше към диалозите в Брюксел, Англия показа изискванията за договорка със Съединени американски щати, предупреждавайки Вашингтон, че Лондон ще се отдръпна, в случай че настояванията му не бъдат изпълнени.

Англия съобщи, че желае да реализира " големи облаги " посредством премахването на бариерите пред търговията, само че акцентира че финансираната от страната Национална здравна работа (NHS) няма да е на масата за договаряния, както и че стандартите ѝ за храните ще бъдат непокътнати.

Това може да провокира конфликт сред двете страни и да сложи под спомагателен напън връзките, които към този момент бяха обтегнати от решението на Лондон да разреши на китайската компания " Хуауей " лимитирана роля в 5G мрежата, както и от желанието му да наложи налог върху цифровите услуги.

" Имаме най-хубавите договарящи в тази сфера и ще водим здрав пазарлък, с цел да дадем подтик на английската промишленост ", сподели Джонсън. " По-важното е, че трансатлантическата комерсиална договорка ще бъде отражение на неповторимата непосредственост сред нашите две велики страни ", добави министър председателят реакционер.

Според разбор на английското държавно управление договорка със Съединени американски щати ще усили двустранния търговски стокообмен с 15.3 милиарда паунда (19.61 милиарда долара) и ще добави 3.4 милиарда паунда към английската стопанска система. Британската стопанска система възлиза общо на към 2.7 трилиона $.

Съединени американски щати са най-големият търговски сътрудник на Обединеното кралство след Европейски Съюз. Деветнайсет % от английския експорт и 11% от вноса през 2018 година са били свързани със Съединени американски щати. За съпоставяне, 45% от английския експорт и 53% от вноса са били свързани с Европейски Съюз.

" В комерсиалната договорка със Съединени американски щати ние няма да понижим нашите стандарти за сигурност на храните и няма да сложим NHS на масата ", съобщи английският министър на търговията Лиз Трус. " Ако не получим договорката, която желаеме, ще сме подготвени да се оттеглим ", добави тя.

Освен това съгласно оповестения през днешния ден документ " цената, която NHS заплаща за медикаменти, няма да е на масата " за договаряния, " услугите, които NHS предлага, не са на масата " и " NHS не е и в никакъв случай няма да бъде за продажба на частния бранш, било то в чужбина или вкъщи ".

Ето още няколко основни момента от английския преговорен мандат:

Подкрепа за английската стопанска система

Правителството съобщи, че съгласно негови разбори договорка със Съединени американски щати, включваща цялостно либерализиране на митата и 50% понижаване на нетарифните ограничения, ще усилят размера на английската стопанска система с 16%.

При доста либерализиране на митата и 25% понижаване на нетарифните ограничения тласъкът за стопанската система ще е по-скромен - 0.07%.

Стандарти за храни и животни

" Всяко бъдещо съглашение ще подсигурява високи стандарти и отбрани за консуматори и служащите и няма да прави компромис с нашите високи екологични стандарти и стандарти за хуманно отношение към животните и храни ", се споделя в документа.

Финансови услуги

Англия споделя, че желае да разшири опциите за английските финансови услуги, само че въздействието на комерсиалната договорка върху най-важни стопански бранш на страната е " нестабилно ".

Достъп за артикули и услуги

Правителството желае да понижи митата за стоките и да завоюва по-добър достъп за фирмите, предоставящи услуги.

Целта за стоките е да " се подсигури необятно либерализиране на мита на взаимноизгодна основа ", взимайки поради английските продуктови особености, изключително що се отнася до селското стопанство.

Правителството желае и амбициозни задължения от страна на Съединени американски щати за пазарен достъп и почтена конкуренция за английските услуги.

Цифров налог

Правителството ще прегледа съпротивата против проекта му за налагане на нов цифров налог за огромните софтуерни компании като " Google ", " Facebook " и " Амазон " като част от упоритостта за договаряне на договорка за свободна търговия.

Инвеститорски права

Правителството декларира, че всяка система за отбрана на ползите на американски компании в страната след договорката за свободна търговия - нормално сензитивен въпрос за групи на гражданското общество, обезпокоени от силата на многонационалните компании - ще би трябвало да е обективна и почтена.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (493)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР