Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия

...
Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия
Коментари Харесай

Великобритания обвини руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят

Великобритания упрекна съветското военно разузнаване в поредност хакерски атаки по целия свят за подкопаване на западните демокрации, предадоха международните организации.
Британска оценка, направена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), показва Главното ръководство (ГУ) - съветска работа, по-известна под остарялото си название Главно разследващо ръководство (ГРУ) - като злотворен киберагресор, употребяващ хакерска мрежа, с цел да всява безпорядък във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.
Според Англия ГУ съвсем несъмнено стои зад зловредния програмен продукт BadRabbit и хакерската офанзива против Световната антидопингова организация предходната година, приключването на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в Съединени американски щати през 2016 година и кражбата на електронни писма на английска телевизия през 2015 година Лондон свърза съветското военно разузнаване с редица хакерски групи, измежду които Фенси беър (Fancy Bear), АПТ 28 (APT 28) и други.
"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се пробват да подриват и да се намесят в изборите в други страни ", съобщи английският министър на външните работи Джереми Хънт. Той разяснява, че "този модел на държание демонстрира тяхното предпочитание да работят без да съблюдават интернационалното право и откритите правила и да вършат това с възприятие за безотговорност и без последствия ".
"Нашето обръщение е ясно - дружно с нашите съдружници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае интернационалната непоклатимост ", акцентира Хънт.
Въпреки че е по-малка известна от в миналото могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, съветската работа за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие - от Кубинската ракетна рецесия до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс. ГУ има сътрудници по целия свят и дава отговор непосредствено пред началника на генералния щаб на съветските въоръжени сили и министъра на защитата.
Военното разузнаване на Русия не разяснява обществено своите дейности. Неговата конструкция, бройка на личния състав и финансиране са съветски държавни секрети.
По-рано английският министър председател Тереза Мей съобщи, че офицери от ГУ са употребявали нервнопаралитичен сътрудник в опит да убият двойния сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри през март. Русия неведнъж отхвърли да е забъркана в отравянето на някогашния офицер от военното й разузнаване. Западът като цяло обаче се съгласи с английската оценка и предприе най-голямото експулсиране на съветски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, от разгара на Студената война, отбелязва Ройтерс.
Вчера съветският президент Владимир Путин, самият той някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), назова "предател " и "отрепка " Скрипал, който като чиновник на ГУ издал десетки съветски сътрудници на английската разследваща работа Ми-6.
Съединените щати постановиха наказания на офицери от съветското военно разузнаване, в това число на ръководителя на ГУ Игор Коробов, за хипотетичната им интервенция в президентските избори през ноември 2016 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР