Великобритания обмисля възможността да създаде институция, която да отговаря специално

Великобритания обмисля възможността да създаде институция, която да отговаря специално ...

Лондон може да създаде агенция за правата на европейските граждани.Великобритания обмисля възможността да създаде институция, която да отговаря специално за правата на европейските граждани на нейна територия, съобщи телевизия "Скай нюз", като цитира източници от "Даунинг стрийт".

Предложението би било една от възможностите да се преодолее напрежението между Лондон и Брюксел по въпроса кой ще гарантира правата на граждани на страните от ЕС на британска територия. Източниците на "Скай нюз" настояват, че възможността се разглежда като "абсолютно сериозен" начин да се заобиколят различията между преговарящите, които в последните 10 дни от началото на преговорите не сближават позициите си по темата.

Британското правителство напълно изключва желания от Европейската комисия вариант Европейският съд да има юрисдикция в страната и да може да се намесва при случаи, в които правата може да са нарушени. Източниците казват, че независимо от развоя на преговорите Мей "няма как да приеме" решението за юрисдикция на съда, тъй като то "няма да донесе суверенитет" на Великобритания.

В понеделник, излагайки предложението си за статута на европейските граждани, Мей каза, че те ще попадат под обхвата единствено британската правна система. Уговорките в споразумението за Брекзит ще имат статута на международен договор, но няма да попадат под юрисдикцията на Европейския съд. Споразумението ще важи и в Гибралтар.

Представители на кабинета в Лондон твърдят, че специализирана институция би могла да доведе до "компромис" между двете страни и че трябва да се обмисли подобна стъпка относно британските граждани на територията на страни членки на ЕС. Още в петък на среща на върха на европейските лидери Мей предупреди, че предложението ѝ за европейските граждани ще важи само ако същите правила се приемат реципрочно за британците на територията на съюза.

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (11)

Източник: dnevnik.bg