Великобритания наложи глоба в размер на 500 000 паунда на

...
Великобритания наложи глоба в размер на 500 000 паунда на
Коментари Харесай

Великобритания глоби Facebook със сума, която компанията изкарва за 5 минути

Англия наложи санкция в размер на 500 000 паунда на обществената мрежа Фейсбук поради абсурда с приключването и манипулирането на данни на консуматори.

Глобата е по-специално за две нарушавания на Закона за отбрана на данните. Службата на комисаря по информацията (ICO) е заключила, че Фейсбук не е съумяла да отбрани информацията на своите консуматори и не е транспарантна за това по какъв начин тези данни са събрани от други лица.

„ Фейсбук не съумя да даде типовете отбрана, които се изискват според Закона за отбрана на данните ", споделя английският комисар по отбрана на информацията Елизабет Денъм, представена от The Guardian.

„ Глобите и наказателните преследвания санкционират неприятните артисти, само че същинската им цел е да трансформират и възстановят доверието в нашата демократична система ", разяснява тя.

Сумата обаче няма да направи изключително усещане на Фейсбук, която през първото тримесечие на 2018 година е печелила по 500 000 паунда на всеки пет минути и половина.

Заради времето, в което са станали нарушаванията, ICO съобщи, че не е в положение да наложи глобите, въведени от новия европейски регламен GDPR, който лимитира санкциите на по-високо равнище от 20 млн. евро или 4% от международния оборот - в тази ситуация с Фейсбук - 1,9 милиарда $. (1,4 милиарда паунда). Ограничението от 500 000 паунда е несъмнено от Закона за отбрана на данните от 1998 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР