Великобритания може да се откаже едностранно от Brexit т.е. от

...
Великобритания може да се откаже едностранно от Brexit т.е. от
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit

Англия може да се откаже едностранно от Brexit т.е. от активирането на член 50 от Лисабонския контракт. Това постанови Съдът на Европейски Съюз в свое решение. По този метод съдът действително удостовери позицията на генералния юрист Кампос Санчес-Бордона. Позициите на генералния юрист нормално са индикация какво в последна сметка ще бъде правосъдното решение по избран въпрос.

Съгласно решението, опцията Лондон едностранно да се откаже съществува до момента в който не бъде публично подписано съглашение за преустановяване на участието с Европейски Съюз или когато и да е в двугодишния директен интервал по излизане от Европейски Съюз, в случай че няма подписано категорично съглашение (такова сега няма). Причината е, че Обединеното кралство е уведомило Европейска комисия за желанието си да излезе от Европейски Съюз, а не за решение да излезе от Европейски Съюз.

Ако Англия се откаже от Brexit, това би трябвало да стане според националната конституция и следвайки правилата ѝ. А решението за подобен отвод следва да бъде показано документално пред Европейската комисия.

Всъщност, съгласно Европейския съд член 50 на Лисабонския контракт не адресира категорично предмета на отвод от желание да се излезе от Европейски Съюз. И откакто няма експлицитен анекс, който да урегулира отвод от съобщение за овакантяване на Европейски Съюз, член 50 от Лисабонския контракт ги урегулира, което значи, че разколебалата се да излезе от Европейски Съюз страна-членка може едностранно да приключи процедурата. Това се смята за суверенно решение.

Припомняме, че на следващия ден (11 декември) английският парламент би трябвало да гласоподава предложение за съглашение с Европейски Съюз за довеждане докрай на процеса по Brexit, като това съглашение би трябвало да сложи основите на бъдещо комерсиално съглашение сред Англия и Европейски Съюз. За момента позицията на държавното управление на Тереза Мей е, че има три разновидността на развиване – или съглашението да бъде признато, или да не бъде и да има Brexit без съглашение, или Brexit да бъде спрян, като " Даунинг стрийт " 10 акцентира, че първият вид е най-хубавият.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР