Великобритания и Европейският съюз трябва да запазят възможно най-близки отношения,

...
Великобритания и Европейският съюз трябва да запазят възможно най-близки отношения,
Коментари Харесай

Корбин и лидерите на Шотландия и Уелс се обявиха в Брюксел за оставане в единния пазар

Великобритания и Европейският съюз би трябвало да запазят допустимо най-близки връзки, с цел да се защитят английските стопански ползи. Това обръщение насочиха в три обособени срещи в Брюксел водачът на опозицията Джеръми Корбин и първите министри на Шотландия и Уелс, Никола Стърджън и Каруин Джоунс.

Тримата се срещнаха с европейски представители, измежду които беше и основният договарящ за Брекзит от името на Европейската комисия Мишел Барние, предадоха " Ройтерс " и " Гардиън ". Те оповестиха по-късно в четвъртък, че не са водили " договаряния " с Барние, който подчертал, че само министър председателят Тереза Мей има такива пълномощия.

Тези претенции може да осуетят или слагат затруднение пред проектите на Мей да прокара в Народното събрание новото законодателство, което разгласи по-рано тази седмица. Срещите на Барние се организираха единствено дни преди първата цяла седмица договаряния сред Лондон и Брюксел да стартира в понеделник.

" Не става въпрос за осъществяване на обособени договаряния с Шотландия, " сподели Стърджън в изказване и добави, че е споделила с Барние желанието си да смени метода и да задържи Англия в общия пазар. " Срещи като тази обаче са скъпи, с цел да се развие взаимно съгласие сред шотландското държавно управление и Европейски Съюз. "

Мнозинството шотландци гласоподаваха против Брекзит предходната година, а множеството дали своят вот в Уелс поддържаха напускането. Каруин Джоунс подсети след срещата, че в Европейския съюз отиват две трети от износа на Уелс. " Жизненоважно е да запазим цялостен и безконтролен достъп до единния пазар. Би било безконтролно да се отхвърляме от това. "


© Pool, Reuters

Шотландският водач Никола Стърджън идва за среща с Мишел Барние.

Алтернативи на свободното придвижване

Европейските водачи упорстват, че достъпът до единния пазар се предлага като опция само на страни, които са отворени за мигранти от страни членки. Корбин обаче не приема това - съгласно него Лондон би трябвало да опита да ползва метод на " направлявана миграция " и да избегне " подбиването " на заплатите и стандартите, осъществявано от източноевропейски мигранти.

Корбин в същото време дефинира срещата си като " доста информативна " и добави, че задачата му не е била да " договаря ". " Изграждаме си мнение за това какво желае Европейският съюз и представляваме възгледите на хората, които гласоподаваха за нас, изключително за отбрана на работните места. "

Той подлага на критика проектите на държавното управление да лимитират парламентарния надзор върху законодателството за Брекзит. Той добави, че за разлика от Мей той едностранно ще предложи цялостни права на европейските жители след Брекзит, без да слага никакви условия на Брюксел за британците, които останат в Европейския съюз. Попитан по какъв начин ще подходят лейбъристите към " сметката за развода ", Корбин сподели, че Англия " ще заплати това, което е длъжна да заплати по закон ". По същото време министри от кабинета на Мей разясниха по няколко английски медии, че Лондон няма да заплати нито стотинка повече от дължимото.

След срещите Барние написа в " Туитър ": " Вратата ми е отворена (за) всички гледни точки за Брекзит. Следващата седмица договаряния с английското държавно управление. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (21)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР