Великобритания и ЕС-27 имат 13 седмици да се споразумеят какви

...
Великобритания и ЕС-27 имат 13 седмици да се споразумеят какви
Коментари Харесай

Кой се готви за Брекзит без сделка

Великобритания и ЕС-27 имат 13 седмици да се спогодят какви ще са връзките им след Брекзит – поначало сложна задача, която към този момент наподобява непостижима за държавното управление на премиера Тереза Мей. За задачата Брюксел и Лондон би трябвало да реализират единодушие, което да бъде утвърдено поотделно от всички останали 27 страни до 29 март 2019 година

17 месеца откакто разгласи началото на процеса, Мей с тъга съумя да сплоти държавното управление си към преговорна позиция. Консенсусът търпя единствено два дни, преди в символ на противоречие министрите за Брекзит и на външните работи Дейвид Дейвис и Борис Джонсън да изоставен.

Перспективата Обединеното кралство да напусне Европейския съюз " без договорка " става все по-реална. Излизане без договорка значи, че в деня на Брекзит всички съглашения сред двете страни престават да работят, без да има какво да ги замести. Това ще остави в юридически вакуум търговията, пътуванията и връзките. Ето кои бизнеси и институции към този момент се готвят за този сюжет, който ще хвърли връзките сред Острова и континента в безпорядък.

Бизнесът

" Еърбъс " задейства аварийните си проекти за Брекзит, обявиха от компанията предходната седмица. Самолетостроителят ще стартира дейности, които да подсигуряват, че производството му може да продължи без значение от това по какъв начин Англия ще напусне. Преди това компанията предизвести, че обмисля да изтегли вложенията си от Англия.

Европейският производител на самолети изясни, че е направил оценка на рисковете, свързани с Брезкит. Ако страната напусне " по едно и също време единния пазар и митническия съюз неотложно и без преходно съглашение ", това ще провокира огромни разстройства в производството ѝ във Англия и загуби за милиарди долари. " Еърбъс " има 25 обекта в Обединеното кралство, където създава крила на самолети. Компанията дава работа на 14 хиляди души на Острова и поддържа по веригата още 100 хиляди работни места.

От автомобилната компания " Ролс-Ройс " също оповестиха, че са подготвени да складират свои артикули, с цел да смекчат проблемите през март следващата година, само че евентуално ще стартират това в края на 2018 година

Опасения изричат обществено и " Ягуар Ленд Роувър ", БМВ и " Сименс ". От " Амазон " са споделили в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред " гражданско непокорство " при Брекзит без договорка, писаха " Гардиън " и " Таймс ", базирайки се на източници, участвали на срещата.

Авиокомпанията " Райънер " също разяснява, че шансът за сходно развиване е забележителен. " Макар да се счита, че преходният интервал в период от 21 месеца - от март 2019 година до декември 2020 година, ще влезе в действие и ще бъде продължен, скорошните събития в политическата сфера във Англия ускориха несигурността. На мнение сме, че заплахата от корав Брекзит се подценява. "

Фармацевтичната компания AstraZeneca разгласи, че ще усили запасите си от медикаменти в Европа с 20%, подготвяйки се за труса, откакто европейският регулатор предизвести бизнеса за заплахата. За тази промишленост Брекзит без договорка значи, че тестванията и издаването на лицензи ще би трябвало да се вършат на два пъти – по английските и по европейските правила, с цел да може да се търгува с тях. Досега проби, направени в едната страна, бяха годни и в другата.

Службата за опазване на здравето също се готви " интензивно ", с цел да си подсигурява доставяне на екипировка и медикаменти. " Никой не може да се преструва, че тази обстановка е мечтана ", разяснява шефът ѝ Саймън Стивънс. По време на пропагандата за Брекзит едно от най-шумните обещания на деятелите бе, че вноската към Европейски Съюз ще може да бъде пренасочена към английското опазване на здравето. Бюджетът на службата обаче не се е нараснал доста.

Какво споделя Европейски Съюз

Главният договарящ на Европейския съюз по въпроса за напускането на Англия Мишел Барние предизвести Лондон, че разполага с 13 седмици за реализиране на съглашение. " Открити сме за всевъзможни оферти, стига да бъде допустимо да бъдат в действителност приложени. Трябва да бъдем подготвени за всякакво развиване ", предизвести той.

Европейската комисия прикани страните членки да ускорят подготовката за всички вероятни последствия от договарянията за Брекзит. Тъй като към момента не е несъмнено дали на тази дата ще има утвърдено съглашение за отдръпване и какво то ще включва, сега се организират дейности в опит да се подсигурява, че институциите на Европейски Съюз, страните членки и частните субекти са готови за отдръпването на Обединеното кралство, отбелязва комисията.

Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на договарянията и в случай че те са сполучливи, да позволи продължение на диалозите за бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз, както и въвеждане на временен период преди същинската разлъка. По искане на Лондон и с единогласие държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз могат да удължат преговорния период, който изтича наесен.

Фотогалерия: Листовките, които завоюваха референдума за Брекзит >

Британските финансови компании, които ще имат потребност от база в Европейския съюз, би трябвало да подадат молби за лиценз този месец, предизвести Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) в опит да приготви компаниите за опцията Англия да напусне Европейски Съюз без договорка за Брекзит.

" Тъй като няма гаранции, че ще се стигне до съглашение за преходния интервал, институциите би трябвало да обмислят сюжета за " корав " Брекзит на 30 март 2019 година ", уточни органът в свое изказване.

При липса на преходна договорка връзките с клиентите в Европейски Съюз може да бъдат прекъснати. " На 30 март 2019 година фирмите би трябвало да имат изцяло оторизирано юридическо лице, намиращо се в ЕС-27, с цел да продължат да доставят услуги в съюза ", предизвести ESMA и уточни, че някои от националните регулатори към този момент са затрупани с молби.

Ирландия

Как границата сред Ирландия и Северна Ирландия да остане отворена е един от най-важните въпроси за двете страни – и може би най-трудният за решение. За двете Ирландии е значимо да подсигуряват, че надзор няма да бъде натрапен както поради пресните мемоари за въоръжения спор, по този начин и заради чисто практическата причина, че границата от време на време минава през задните дворове на хората. След Брекзит обаче тя ще се трансформира във външна граница на съюза, също както тази сред България и Турция да вземем за пример, което значи, че на нея би трябвало да има инспекции.

Ирландското държавно управление към този момент разгласи, че ще наеме 1000 митнически и ветеринарни чиновници, които да се занимават с новите търговски правила след края на преходния интервал. Премиерът Лео Варадкар към момента счита, че има вяра Лондон и Брюксел да се схванат, само че е песимистичен по отношение на опцията английския парламент да утвърди съглашението. " Ирландия би трябвало да забърза подготовката си за сюжета " без договорка ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР