Великобритания гласува в четвъртък на решаващи общи избори, които ще

...
Великобритания гласува в четвъртък на решаващи общи избори, които ще
Коментари Харесай

Брекзит? Нов референдум? Какво да очакваме от изборите във Великобритания?

Великобритания гласоподава в четвъртък на решаващи общи избори, които ще дефинират дали страната ще напусне Европейския съюз идващия месец или ще тръгне на назад към отвод от Брекзит, написа Агенция Франс Прес.

Ето какво може да се случи:

Борис Джонсън печели

Премиерът Борис Джонсън свика изборите след разногласия в границите на неговата лична Консервативна партия и със своите северноирландски съдружници за Брекзит, поради които загуби контрола върху болшинството в Камарата на общините. Проучванията на публичното мнение сочат, че Торите ще завоюват задоволително депутати, с цел да реализиран раздялата си с Европейски Съюз посредством Народното събрание в точния момент, с цел да може Англия да напусне в границите на идващия период за Брекзит 31 януари.

Това би помогнало да се успокои обстановката след години на разтърсвания, провокирани от референдума за Брекзит през 2016 година, само че това не е краят на историята. Нищо няма да се промени незабавно с помощта на преходния интервал, чиято цел е да улесни прекосяването към ново икономическо и партньорство и съдействие в региона на сигурността с Европейски Съюз.

Англия ще има период до 31 декември 2020 година да подписа ново съглашение, което ще размени десетилетията на интеграция с най-близките й търговски сътрудници. Повечето самостоятелни специалисти считат, че няма задоволително време. Според тях Лондон ще би трябвало да удължи преходния интервал, само че Джонсън отхвърля, че това ще е належащо.

Разделен парламент

Основната опозиционна Лейбъристка партия изостава в изследванията на публичното мнение, а малко на брой имат вяра, че може да завоюва болшинство, само че би могла да си обезпечи задоволително места, с цел да лиши Консерваторите от болшинство. И тогава Джонсън, и водачът на Лейбъристите Джеръми Корбин евентуално ще се състезават, с цел да се опитат да покажат, че могат да ръководят благодарение на други по-малки партии.

Предшественикът на Джонсън, Тереза Мей подписа съглашение за ръководство с Партията на демократичните юнионисти на Северна Ирландия, когато тя не съумя да получи болшинство през 2017 година Джонсън може да опита това още веднъж, само че Юнионистите се опълчва на съглашението му за бракоразвод в Европейски Съюз, което излага на риск проекта му за равномерен Брекзит идващия месец.

Лейбъристите обявиха, че ще се опитат да ръководят сами, само че Шотландската национална партия уточни, че може да има предпочитание да поддържа държавно управление, ръководено от Корбин. Цената ще бъде нов референдум за независимостта на Шотландия, откакто Шотландия гласоподава да остане част от Обединеното кралство с 55% през 2014 година.

Второ гласоподаване за Брекзит

Лейбъристите дадоха обещание да предоговорят договорката за Брекзит на Джонсън и да я слагат на референдум в границите на шест месеца след встъпването в служба. Корбин споделя, че ще остане безпристрастен, само че други членове на екипа му обявиха, че ще подхващат акция за оставане в Европейски Съюз. Шотландската партия се опълчва на Брекзит, както и по-малките партии.

Понастоящем изследванията демонстрират, че британците остават разграничени във връзка с Брекзит, макар че салдото леко се измести в интерес на оставането в Европейски Съюз спрямо 2016 година, когато за овакантяване гласоподаваха 52% от гласоподавателите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР