Великобритания, Франция и Германия ще задействат механизма за разрешаване на

...
Великобритания, Франция и Германия ще задействат механизма за разрешаване на
Коментари Харесай

Британия, Франция и Германия задействат механизма за спорове в сделката с Иран

Англия, Франция и Германия ще задействат механизма за разрешаване на разногласия в нуклеарната договорка с Иран от 2015 година, обявиха двама европейски дипломати, най-голямата стъпка, която европейците започнаха в отговор , откакто Техеран се отдръпна от нуклеарните си задължения, оповестява " Ройтерс ".

В един от най-силните апели от Европа за ново съглашение за подмяна на договорката от 2015 година, от която Вашингтон се отхвърли преди две години , английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че пътят напред е да се контракти нова договорка с Тръмп .
 Джонсън желае нова договорка на Тъмп да размени нуклеарната договорка с Иран Обновена
Джонсън желае нова договорка на Тъмп да размени нуклеарната договорка с Иран

" Тръмп е страховит предприемач... не желая боен спор сред нас, Съединени американски щати и Иран "

Европейските съдружници на Вашингтон се пробваха да предотвратят разпадането на нуклеарното съглашение , откакто Тръмп изтегли Съединени американски щати от него през 2018 година Съгласно съглашението интернационалните наказания против Иран бяха анулирани в подмяна на това Техеран да се съгласи да ограничи нуклеарната си стратегия.

Вашингтон възвърне глобите , Иран отговори, като последователно приключи доста от рестриктивните мерки, които е подписал в договорката. Този месец Техеран съобщи, че ще изостави рестриктивните мерки за производството на обогатен уран , стъпка, която европейците обявиха, че евентуално ще ги принуди да отговорят.

Европейските дипломати обявиха, че Англия, Франция и Германия ще уведомят Европейския съюз по-късно във вторник , че задействат механизма за разрешаване на разногласия.

Съгласно механизма, обрисуван в договорката, Европейски Съюз ще осведоми другите страни - Русия и Китай, както и самия Иран . След това ще има 15 дни за разрешаване на разликите, период, който може да бъде продължен с консенсус .

 Иран е подготвен да съблюдава отговорностите си по нуклеарната договорка
Иран е подготвен да съблюдава отговорностите си по нуклеарната договорка

Но " Тръмп е нарушил салдото сред това, което Иран е получил и това, което е дал "

В последна сметка процесът може да докара до " снемане " - наново налагане на наказания , прилагани според предходни резолюции на Организация на обединените нации. " В един миг би трябвало да покажем доверие ", разяснява един от европейските дипломати. Вторият посланик добави, че " нашето желание не е да възстановим глобите, а да разгадаем разликите си посредством самия механизъм , който беше основан със договорката. "

Излизането на Вашингтон от нуклеарния пакт и тежките стопански усложнения , провокирани от последвалите наказания на Съединени американски щати, способстваха за една от най-големите ескалации на напрежение сред Съединени американски щати и Иран след ислямската гражданска война на Иран през 1979 година

Тръмп изясни, че задачата му да се откаже от нуклеарната договорка е да принуди Иран да подпише по-строг пакт . Техеран дава отговор, че няма да предоговаря, до момента в който са под американски наказания.

 Иранският висш съд желае да гони английския дипломат от страната
Иранският висш съд желае да гони английския дипломат от страната

Очаква иранското външно министерство да разгласи посланика за " личност нон грата "

Иранската нуклеарна договорка от 2015 година, публично известна като Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA), " няма опция ", съобщи висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пред Европейския парламент във вторник.

Потвърждавайки, че европейските страни по договорката са инициирали механизма за разрешаване на разногласия , Борел добави: " Като координатор на Съвместната комисия ще следя механизма за решение на разногласия. Целта на механизма е да позволи въпроси, свързани с използването на съглашението в границите на рамката на Съвместната комисия. "

Висшият посланик на Европейски Съюз също означи, че задачата на този ход не е да се възстановят глобите против Иран и акцентира, че се надява всички страни да вземат участие в процеса на механизма " добросъвестно ".
 Европа отхвърли апела на Тръмп за преустановяване на нуклеарната договорка с Иран
Европа отхвърли апела на Тръмп за преустановяване на нуклеарната договорка с Иран

Ние ще продължим да изпълняваме Съвместния изчерпателен проект за действие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР