Великобритания, Франция и Германия са задействали официалния механизъм за решаване

...
Великобритания, Франция и Германия са задействали официалния механизъм за решаване
Коментари Харесай

Водещите държави в ЕС тръгнаха към позицията на САЩ за иранската ядрена сделка

Великобритания, Франция и Германия са задействали формалния механизъм за решение на разногласия по нуклеарната договорка с Иран (СВПД), съобщи БГНЕС.
Иран постепенно подвигна всички рестриктивните мерки за производството на обогатен уран, който може да се употребява за произвеждане на нуклеарно гориво, само че и нуклеарни оръжия. Техеран съобщи, че има право да го направи в отговор на глобите, възобновени от  САЩ, които се отдръпнаха от договорката.
Франция, Германия и Англия обявиха, че не одобряват аргумента на Иран.
Механизмът, открит в член 36 от договорката, планува разногласието да бъде отправен до взаимна комисия, която ще има най-малко 15 дни за решение на казуса. Ако жалбоподателите към момента не са задоволени, те могат да отнесат въпроса до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който може да гласоподава за възобновяване на всички наказания, вдигнати по съглашението. Санкциите от страна на Европейски Съюз бяха вдигнати през 2016 година.
" Използването на механизма на разногласието е правно безпричинно и стратегическа неточност от политическа позиция ", съобщи иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.
Русия разкритикува хода на европейците, заявявайки, че активирането на механизма може да направи осъществяването на договорката невероятно.
Американска поддръжка
Съединените щати обявиха, че поддържат трите страни от Европейски Съюз за ограниченията по иранската нуклеарна стратегия.
" Ние напълно поддържаме решението на трите европейски страни да започват механизма за решение на разногласия. Вярваме, че спомагателният дипломатически и стопански напън е оневинен ", се споделя в известие на Държавния департамент на Съединени американски щати.
Какво съставлява СВПД - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР