Великобритания, Франция и Германия готвят нов опит да задържат Иран

...
Великобритания, Франция и Германия готвят нов опит да задържат Иран
Коментари Харесай

Европейците правят нов опит да накарат Иран да остане в ядрената сделка, но дипломатическият подход е на изчерпване

Англия, Франция и Германия готвят нов опит да задържат Иран в нуклеарното съглашение от 2015 година, макар опасността на Техеран да наруши едно от централните му ограничавания. Те обаче може би наближават края на пътя на дипломацията, по който потеглиха преди повече от 15 години, разяснява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Трите европейски страни (Е3) поставиха доста старания да поддържат съглашението сред огромните международни сили и Иран на изкуствено дишане, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно се изтегли от него предходната година и стартира още веднъж да постанова американските наказания.

Първоначалният отговор на иранците бе да изчакат слизането на Тръмп от сцената с вярата, че той ще загуби преизбирането си през 2020 година. Тръмп обаче през май изненадващо реши да се опита да сведе иранския петролен експорт до нула, което промени сметките им.

Резултатът бе серия от набези в Залива, за които Съединени американски щати упрекват Иран и неговите протежета, макар отрицанията на Техеран, както и иранската опасност от понеделник да приключи до 10 дни спазването на лимита, натрапен със договорката от 2015 година, върху неговите ресурси от уранов хексафлуорид.

" Ако те (изпълнят заканата си), играта за Европейски Съюз в действителност свършва ", сподели върховен посланик от Евросъюза, поискал анонимност. Нападенията против шест танкера в района от началото на май до момента, както и две офанзиви с дронове против саудитски петролни кладенци, ускориха страховете от предумишлено или инцидентно експлоадиране на спор сред Съединени американски щати и Иран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР