Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън,

...
Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън,
Коментари Харесай

Великобритания е на път да последва съдбата на Югославия

" Англия е надалеч по-важна от вашия корав Брекзит, Борис Джонсън ", гласи заглавието на публицистична публикация в английския в. " Индипендънт " във вторник. Това е единствено една от медийните изявления, които предизвестяват за заплахата от раздробяване на Англия поради следваната от новия министър председател политика на Брекзит без договорка.

Бившият министър председател Дейвид Камерън един път означи, че съюзът сред Англия и Шотландия е за него надалеч по-голям от въпроса за Брекзита. Джонсън също би трябвало да осъзнае тази истина, продължава вестникът.

След което предизвестява, че Англия е на път да последва ориста на някогашната Югославия, от която в последна сметка остана единствено Сърбия. По същият метод Англия е на път да се трансформира в Англия плюс Уелс - а след време, без подозрение, единствено Англия, написа " Индипендънт ", представен от Българска телеграфна агенция.

Със скоростта, с която се развиват нещата, Борис Джонсън ще би трябвало да се радва, в случай че успее да си резервира Корнуел (графство в най-южната част на Англия) - в случай че въобще заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният министър председател на Англия, която самият Джонсън обича да назовава " най-успешния политически и стопански съюз в историята " - и това ще е, значително, по негова виновност, разяснява вестникът.

За заплахата от раздробяване на Обединеното кралство предизвестява и публицистичната публикация на в. " Гардиън ". Джонсън не желае да бъде забелязан да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзита - задачата му е да накара европейците да се изпотят, даже на цената на спад на курса на лирата. Въпреки това той даде приоритет на визитата в Шотландия още при започване на мандата си - което не печели никакви политически дивиденти, написа вестникът.

В най-хубавия случай срещата му с лидерката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи вредите. Но склонността на новия английски министър председател да одобри Брекзит без съглашение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландската първа министърка Никола Стърджън надали беше по-лесна, продължава изданието.

Очевидно Джонсън направи това посещаване, тъй като не можеше да си разреши да не отиде. През 2016 година шотландците гласоподаваха всеобщо срещу овакантяване на Европейски Съюз - само че малко на брой представители на централните управляващи одобриха насериозно евентуалното отражение на Брекзита върху Шотландия. Джонсън, също като множеството поддръжници на напускането на Европейски Съюз, в никакъв случай не мисли изключително доста за Шотландия, нито за Ирландия. Но по време на акцията за избиране на нов министър председател стана кристално ясно, че в Консервативната партия има мнозина, които не се интересуват дали Англия ще остане цяла, стига да изоставен Европейски Съюз, установи " Гардиън "
.
Изглежда даже Джонсън схваща в този момент, със забавяне, какво е заложено на карта - въпреки че, в типичния си жанр, няма никакъв проект за справяне с казуса, отбелязва вестникът.

Изявлението на Джонсън, който дефинира извършения през 2014 година референдум за обособяване на Шотландия от Англия като " нещо, което се случва един път на едно потомство ", сигурно звучи като отменяне на опцията за осъществяване на нова консултация - въпреки и не толкоз ясно, колкото я отхвърли предходната министър-председателка Тереза Мей. Въпреки това, сходно изказване " хвърля ръкавица " на Шотландската национална партия, която е заявявала, че Брекзитът може да оправдае провеждането на нов референдум и основава нова опция да принуди Стърджън да обмисля каталунски сюжет. Това би било рискова опция, както демонстрираха образно събитията в Каталуния.

Но Джонсън би трябвало да бъде необмислен, с цел да счита, че личният му блян да напусне Евросъюза няма да насърчи шотландците - както и други - да изоставен съюза на Обединеното кралство, предизвестява в. " Гардиън ".

Освен предизвикването към Европейски Съюз, Борис Джонсън се готви и за коренен " тръмпистки " завой в стопанската система, който вещае завършек на годините на икономии, отбелязва френският в. " Монд ", припомняйки негово изказване, че " напускането на Европейски Съюз е огромна икономическа опция да създадем неща, които от десетилетия нямахме правото да вършим ".

Подобен план, който планува понижаване на налозите, вложения в превоза, високоскоростния интернет, лечебни заведения и учебни заведения, разрешаване на генномодифицираните организми и основаване на свободни стопански зони, се пропагандира от години насам от поддръжници на Брекзита, мечтаещи за " международна Англия ". Притеснените от сходен план негови съперници обаче го дефинират като опит за основаване на " Сингапур-на-Темза ", отбелязва в. " Монд ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР