Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън,

...
Великобритания е далеч по-важна от вашия твърд Брекзит, Борис Джонсън,
Коментари Харесай

"Индипендънт": Великобритания е на път да последва съдбата на бившата Югославия

Великобритания е надалеч по-важна от вашия корав Брекзит, Борис Джонсън ", гласи заглавието на публицистична публикация в английския в. " Индипендънт ".

Бившият министър председател Дейвид Камерън един път означи, че съюзът сред Англия и Шотландия е за него надалеч по-голям от въпроса за Брекзит. Джонсън също би трябвало да осъзнае тази истина, продължава публикацията, която предизвестява, че Англия е на път да последва ориста на някогашната Югославия, от която в последна сметка остана единствено Сърбия. По същият метод Англия е на път да се трансформира в Англия плюс Уелс - а след време, без подозрение, единствено Англия, предизвестява в. " Индипендънт ".

Със скоростта, с която се развиват нещата, Борис Джонсън ще би трябвало да се радва, в случай че успее да си резервира Корнуел - в случай че въобще заема премиерския пост по това време. Той може да се окаже последният министър председател на Англия, която самият Джонсън обича да назовава " най-успешния политически и стопански съюз в историята " - и това ще е, значително, по негова виновност.

За заплахата от раздробяване на Обединеното кралство предизвестява и публицистичната публикация на английския в. " Гардиън ". Джонсън не желае да бъде забелязан да посещава Париж, Берлин и Брюксел, молейки за нови условия за Брекзит - задачата му е да накара европейците да се изпотят, даже на цената на спад на курса на лирата. Въпреки това той даде приоритет на визитата в Шотландия още при започване на мандата си - което не печели никакви политически дивиденти.

В най-хубавия случай срещата му с водача на шотландските консерватори Рут Дейвидсън може да ограничи вредите. Но склонността на новия английски министър председател да одобри Брекзит без съглашение подкопа доверието към торите в Шотландия. Срещата му с шотландския първи министър Никола Стърджън надали беше по-лесна.

Очевидно Джонсън направи това посещаване, тъй като не можеше да си разреши да не отиде. През 2016 година шотландците гласоподаваха всеобщо за овакантяване на Европейски Съюз - само че малко на брой представители на централните управляващи одобриха насериозно евентуалното отражение на Брекзит върху Шотландия.

Джонсън, също като повече поддръжници на напускането на Европейски Съюз, в никакъв случай не мисли изключително доста за Шотландия, нито за Ирландия. Но по време на акцията за избиране на нов министър председател стана кристално ясно, че в Консервативната партия има мнозина, които

не се интересуват дали Англия ще остане цяла,

стига да изоставен Европейски Съюз. Изглежда даже Джонсън схваща в този момент, със забавяне, какво е заложено на карта - въпреки че, в типичния си жанр, няма никакъв проект за справяне с казуса, отбелязва в. " Гардиън ".

Изявлението на Джонсън, който дефинира извършения през 2014 година референдум за обособяване на Шотландия от Англия като " нещо, което се случва един път на едно потомство ", сигурно звучи като отменяне на опцията за осъществяване на нова консултация - въпреки и не толкоз ясно, колкото я отхвърли предходния министър-председател Тереза Мей. Въпреки това, сходно изказване " хвърля ръкавица " на Шотландската национална партия, която е заявявала, че Брекзит може да оправдае провеждането на нов референдум и основава нова опция да принуди Стърджън да обмисля каталунски сюжет. Това би било рискова опция, както демонстрираха образно събитията в Каталуня.

Но Джонсън би трябвало да бъде необмислен, с цел да счита, че личният му блян да напусне Евросъюза няма да насърчи шотландците - както и други - да изоставен съюза на Обединеното кралство, предизвестява в. " Гардиън ".

Освен предизвикването към Европейски Съюз, Борис Джонсън се готви и за коренен

" тръмпистки " завой в стопанската система,

който вещае завършек на годините на икономии, отбелязва френският в. " Монд ", припомняйки негово изказване, че " напускането на Европейски Съюз е огромна икономическа опция да създадем неща, които от десетилетия нямахме правото да вършим ".

Подобен план, който планува понижаване на налозите, вложения в превоза, високоскоростния интернет, лечебни заведения и учебни заведения, разрешаване на генномодифицираните организми и основаване на свободни стопански зони, се пропагандира от години насам от поддръжници на Брекзит, мечтаещи за " международна Англия ". Притеснените от сходен план негови съперници обаче го дефинират като опит за основаване на " Сингапур-на-Темза ", отбелязва в. " Монд ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (627)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР