Великобритания, домакин на юлската сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ,

...
Великобритания, домакин на юлската сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ,
Коментари Харесай

Великобритания реши да разруши европейската сигурност

Англия, хазаин на юлската сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ, отхвърли достъп на съветски сенатори и депутати. Първото пояснение на Лондон прозвуча неуместно – Министерство на вътрешните работи на кралството е прекомерно заето с визи за украински бежанци. Тогава британците се позоваха на глобите против нашия парламент, като не помниха за задължението да издават визи на всички участници в сесиите на ПА на ОССЕ. Как би трябвало да реагира Русия на британската неучтивост?

Британското държавно управление отхвърли да издаде визи на делегацията съветски депутати за присъединяване в годишната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ПА ОССЕ). Сесията би трябвало да се организира след две седмици, от 2 до 6 юли в Бирмингам. Според съветската страна може да се повдигне въпроса за изключване на съветската делегация от ПА на ОССЕ. През март беше прекъснато участието на страната ни в сходна по формат конструкция – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Всички членове на съветската делегация, които отиваха на сесията, са под наказания, които не разрешават пътуването до Англия, гласи изказване на английското посолство в Москва. „ Позицията на Лондон е следната: той реши да наложи наказания на всички членове на Държавната дума и Съвета на федерацията и в сходство с това решение Англия няма да издава визи на членовете на съветската делегация, които е трябвало да вземат участие в годишна сесия на Парламентарната асамблея на ОССЕ. Лондон взе безусловно същото решение във връзка с нашите сътрудници от Беларус “, изясни ръководителят на нашата делегация в Парламентарната асамблея, заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой.

Предвид глобите, съветските депутати – членове на делегацията желаеха от управлението на ПА ОССЕ и съветското Министерство на външните работи да разрешат въпроса за даването на английската страна на гаранции за издаване на входни визи за присъединяване в интернационалното събитие, каквото е годишната сесия на събранието. В резултат на това Лондон предсказуемо отхвърли.

„ През 2016 година беше призната Декларация, която задължаваше страната хазаин да издава визи и други разрешителни на всички членове на делегацията за интервала на това събитие “, изясни сенатор Владимир Джабаров. „ Но този път Англия просто изрично отхвърли. Същото направиха и с делегацията от Минск”, добави той.

Но формулировката, изразена от Министерство на вътрешните работи на страната, е любопитна: Англия не е имала време да издава визи на съветските делегати на ОССЕ заради обстоятелството, че управляващите са заети с визи за украински бежанци.

Подобно пояснение на английската страна не може да се назова иначе с изключение на нелепост, акцентира ръководителят на съветската делегация Пьотр Толстой. Никакви бежанци нямат нищо общо с това и това не повлия на решението на Лондон “, акцентира събеседникът. „ Англия намерено очерта позицията си в доста груба форма в писмо до управлението на ОССЕ и я дублира в писма, адресирани до всички делегации на Асамблеята”, добави той.

В отговор съветската делегация изпрати писмо до всички депутати на Асамблеята, в което изяснява позицията на Москва, сподели Толстой. „ Позицията е доста елементарна и разбираема: в случай че в наше неявяване ПА ОССЕ одобри някакви резолюции, документи, засягащи Русия и ползите на нашата страна, тогава за нас те ще бъдат юридически оскъдни. Тоест те няма да имат безусловно никакво значение за Русия “, сподели източникът.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко назова демарша на Лондон безвластие и предложи: „ Необходимо е да се реализира в ПА на ОССЕ, както направихме в Междупарламентарния съюз, възбрана за осъществяване на сесии на ПА на ОССЕ в тези страни, които не подсигуряват присъединяване на всички делегации на всички страни, които са негови членове. "

Толстой вижда различен излаз от обстановката. Според него Москва би трябвало да си резервира „ правото да се отдръпна от организацията, която, следвайки образеца на русофобите, в действителност блокира работата на Русия на нейната парламентарна платформа “.

За това, че Москва си резервира правото да се отдръпна от ПА на ОССЕ, само че до момента това не е обсъждано, заяви водачът на Либерално-демократическата партия, ръководител на комисията по интернационалните въпроси на Думата Леонид Слуцки в своя канал в “Телеграм”. По-нататъшната позиция на Русия ще зависи от това по какъв начин Асамблеята ще успее да спре „ политизирането и русофобията на своята площадка “. „ Ако има опити за изтласкване или прекъсване на присъединяване на Русия в тази междупарламентарна организация, ние си резервираме правото да я напуснем “, написа Слуцки.

Ако сесията на ПА на ОССЕ в Бирмингам реши да спре участието на Русия, това ще значи спиране на разговора по сигурността от страна на Европа, означи депутатът Толстой. „ Тоест това не е просто преустановяване на полемиката за правата на индивида, както в тази ситуация със Съвета на Европа, а унищожаването от ръцете на ОССЕ на системата за сигурност, която се разви на континента след подписването на Хелзинкските съглашения през 1975 година “, акцентира събеседникът.

Да уточним: Съветският съюз беше един от съставителите на Заключителния акт на Хелзинкските съглашения, който дефинира формата за Конференцията за сигурност и съдействие в Европа (КССЕ). През 1994 година въз основата на КССЕ е основана Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ) - Русия, като приемник на Съюз на съветските социалистически републики, става част от тази конструкция, а другите някогашни руски републики са включени в Организацията. ОССЕ е най-голямата междудържавна платформа в света за разискване на въпроси, свързани със сигурността. За цели на организацията се смятат предотвратяването на спорове в Европа и постсъветското пространство, разрешаване на към този момент зародили рецесии и унищожаване на следствията от спорове. „ Всъщност Русия е член-основател на ОССЕ. Разпоредбите не плануват Русия да се отдръпна или да бъде изключена “, сподели сенатор Джабаров.

„ Ако Европа се опита да анулира главните съглашения за сигурност в района, тогава европейското управление ще понесе цялата отговорност за следствията от този раздор, каквито и да са те “, сподели Толстой..

Разбира се, не може да се пренебрегне демаршът на британците, счита Джабаров. „ При избора на място за последваща среща е належащо този въпрос да се повдигне авансово. Разбира се, ще включим дипломатическата задача, посолството и външното министерство, с цел да разгадаем тези въпроси. Но в този момент е ясно, че британците са направили безусловно неприличен акт “, разясни сенаторът.

Но в това време Джабаров разкритикува концепцията Русия да напусне ОССЕ и нейната Парламентарна асамблея. „ Съветът на Европа и ОССЕ са изцяло разнообразни организации. Първата да вземем за пример планува най-малко процедура за излизане. И ние влязохме в нея, когато ПАСЕ към този момент съществуваше отдавна. Отново за какво би трябвало да напущаме ОССЕ? Те единствено мечтаят за това, с цел да ни изолират. Няма да допуснем това. Тази платформа ни е нужна, с цел да представим рационално позицията си по най-важните въпроси “, приключи сенаторът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР