Велико Търново. За трети пореден път Велико Търново получава европейско

...
Велико Търново. За трети пореден път Велико Търново получава европейско
Коментари Харесай

Велико Търново: Градът получи европейско признание за фестивалите „Сцена на вековете“ и „Arbanassi Summer Music“

Велико Търново. За трети следващ път Велико Търново получава европейско самопризнание за два от най-популярните в страната и чужбина културни конгреси. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Летният оперен фестивал „ Сцена на вековете “ и Международният фестивал за класическа камерна музика „ Arbanassi Summer Music ” са удостоени със Знак за европейски фестивал за 2019 и 2020 година. Одобрението е от интернационално жури на Европейската фестивална асоциация, подкрепяна от Европейската комисия и от Европейския парламент.
„ Сцена на вековете “ и „ Arbanassi Summer Music “, чийто уредник е Община Велико Търново, затвърждават мястото си в платформата EFFE - „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа. Същия влиятелен статут и висока оценка получава и Международният кино фестивал „ На Източния бряг на Европа “, който всяка година се организира във Велико Търново в границите на интернационалната борса „ Културен туризъм “.
Освен интернационално самопризнание, европейският знак има роля и за популяризирането на културните събития, като ги включва в световна мрежа от 750 фестивала, всеки от които е с високи артистични качества и значимо влияние на локално, национално и международно равнище.
„ Сцена на вековете “ и „ Arbanassi Summer Music “, дружно с „ На Източния бряг на Европа “ заемат централно място в културния календар на Велико Търново за 2019 година. Освен това обаче, трите фестивала са част от новия уебсайт на EFFE – www.festivalfinder.eu, основан за да събира и дава на публиката цялата нужна информация за всички културни конгреси, носещи европейския знак. Великотърновските фестивали са част и от общоевропейския събитиен календар на Европейската фестивална асоциация, а интернационалната акция за разпространение на „ Европа на фестивалите “ за 2019-2020 година ще бъде открита в Брюксел на 5 март.
Европейският статут е самопризнание за огромното значение на „ Сцена на вековете “, „ Arbanassi Summer Music ” и „ На Източния бряг на Европа “ за популяризирането на българската просвета и изкуство в целия свят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР