Велико Търново. За девета поредна година Велико Търново ще посрещне

...
Велико Търново. За девета поредна година Велико Търново ще посрещне
Коментари Харесай

Велико Търново: Възкресение Христово ще бъде отбелязано на крепостта „Царевец“, откъдето ще започне голямо литийно шествие с факли

Велико Търново. За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото Възкресение на върха на крепостта „ Царевец “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . В среднощ на 27 против 28 април десетки църковни камбани ще звънят в унисон, с цел да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „ Възнесение Господне “, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното свещенодействие.
Портите на " Царевец " ще бъдат отворени в 22.30 часа вечерта на Велика събота, а в 23.30 часа стартира църковната работа. След изнасянето на Благодатния огън в среднощ и тържествения звън на църковните камбани ще стартира огромно литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „ Рождество на Света Богородица “ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.
В 1.00 часа след среднощ стартира Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „ Рождество на Света Богородица “.
2700 осветени яйца и части козунаци ще бъдат обезпечени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Жестът е на компаниите „ Консорциум Агробизнес “ АД, „ Метро Кеш Енд Кери България “ ЕООД и „ ЦБА Асет Мениджмънт “, със съдействието на кмета Даниел Панов. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в заведенията за хранене на хотелските вериги „ Янтра “, „ Панорама “, „ Болярски “ и комплекс „ Калоянова цитадела “. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /25 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще стартира в 00.40 часа във великденската нощ.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „ Възкресение Христово ” и ще стартира в 11,00 ч. точно на Великден. В 21.00 часа в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина ”. Прожекцията може да бъде следена от площад „ Цар Асен I ”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.
Живеещите в домовете за възрастни хора „ Венета Ботева ” и в с. Балван, дружно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от фамилен вид /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
За сигурността и опазването на публичния ред ще се грижат чиновници на Районно ръководство на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, както и частни охранители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР