Велико Търново. Все повече семейства от областта предпочитат да си

...
Велико Търново. Все повече семейства от областта предпочитат да си
Коментари Харесай

Все повече семейства от област Велико Търново предпочитат да си купят естествена елха за Коледа

Велико Търново. Все повече фамилии от региона избират да си купят естествена елха за Коледа. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Десислава Манчева, производител на декоративни растения с разсадник в павликенското село Лесичери. Тя добави, че ползата към живите дръвчета в последните две – три години е повишен доста. Причината е, че откакто преминат празниците хората засаждат тези елхи в дворовете на къщите си, пред блока или пък в парка.

„ Те са един тип жест към природата, който има значение не просто през днешния ден за нас, а ще има такова и след 10, и след 100 години – за бъдещите генерации “, добави Деси Манчева.

По думите ѝ главното, което кара хората да си купуват живи коледни дръвчета е, че те внасят доста повече празнична атмосфера и уют в дома. Освен това акцентира и, че е значимо да се вземат растения, които са в саксия, а не просто отсечени, тъй като те няма по какъв начин да продължат живота си. Сред препоръките, които би трябвало да следваме в случай че желаеме такова дръвче, е и това, че би трябвало да ревизираме дали продавача, от който купуваме има лиценз.

„ Живото дърво би трябвало да е надалеч от отоплителни уреди, не би трябвало да е под климатика или до нагревател, да вземем за пример, тъй като ще стартират да му падат игличките. Не би трябвало да чакаме, че едно такова растение, което живее по принцип на открито, може да стои месец или повече вътре. Тези елхи могат да стоят вътре към 10 дни – единствено за празниците, а по-късно е хубаво да се изнесат на открито. Не би трябвало да забравяме и да ги поливаме “, прецизира Манчева.

Цените на елхите в саксия варират от 35 до към 200 лв., като цената им се дефинира както от типа, по този начин и от размера на растението.
„ Хубавото е, че има компактни растения, които са на ниски цени и са подобаващи за жилища. Те се споделят джуджевиден смърч коника. Те могат да се слагат в по-малко жилище, да се украсят за Коледа, а след празника да се отглеждат в саксията, в която са засадени. Те нямат потребност да са в земята, подобаващи са и за тераси, да вземем за пример “, споделя още шефката на разсадник.
За хората, които нямат опция да идат до разсадник или култивиран център, огромна част от търговците оферират продукцията си и онлайн.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР