Велико Търново. Венци и цветя в знак на признателност бяха

...
Велико Търново. Венци и цветя в знак на признателност бяха
Коментари Харесай

Венци и цветя бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец“ във Велико Търново

Велико Търново. Венци и цветя в символ на благодарност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „ Царевец “ във Велико Търново. Към момента формалните лица и стотици жители, и посетители на Велико Търново са запътват към площад „ Майка България ”, където ще бъдат положени гирлянди, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Велико Търново . В шествието са Негово високопеосвещенство Великотъновският митрополит Григоий, който върви дружно с кмета Даниел Панов. Тук са и министрите на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова. Участват още народни представители, общественици и стотици поданици и посетители на града. На чело са момчета от търновските учебни заведения, които носят цветята и знамената на институции и неправителствени организации. Преди броени минути завършиха формалните слова.
Кметът Даниел Панов поздрави всички българи от свое име и акцентира, че точно от остарялата столица, преди 111 България съумява да промени Европа. Той подсети, че би трябвало да сме обединени и да съхраняваме, и помним историята си, както и, че Независимостта дава свършек на новосъздадената българска страна. Панов поздрави всички от името на министър-председателя Бойко Борисов. Бяха прочетени и приветствено адреси от президента Румен Радев и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.
От историческия рид бяха пуснати и балони в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и алено, под звуците на химна на Велико Търново. Националният байрак бе повдигнат тържествено, с осъществяване на химна на Република България.
От 12.30 часа пред постройката на Общината ще има театър на военните оркестри и концерт на любителски обединения.
В 14.00 часа жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност ”. Обиколката включва църквите в квартал „ Асенов ”. През целия ден входът за крепостта „ Царевец “ и храма „ Св. Четиридесет мъченици ” ще бъде свободен. В 17.00 часа на сцената пред локалната администрация стартира празничният концерт на Николина Чакърдъкова. Час по-късно по основната улица ще се извие Голямото търновско хоро, което обичната национална певица и кметът Даниел Панов ще поведат. В 19.00 часа на площад „ Цар Асен I ” пред „ Царевец “ ротите на Националния боен университет „ Васил Левски “ ще показват боеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в разнообразни цветове по време на тържествената заря – инспекция. В 20.15 часа е излъчването на Аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”.
Програмата продължава и на 23 септември, когато пред крепостта „ Царевец “ ще се състои двучасов театър на военните оркестри, участващи в интернационалния фестивал. Шоуто е със свободен вход.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР