Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години

...
Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години
Коментари Харесай

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

Велико Търново. Велико Търново тържествено означи навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това оповестиха от пресцентъра на общината . Стотици поданици и посетители на града, дружно с кмета Даниел Панов почетоха честването, почнало по традиция с боен обред и с химна на Република България. Последва слово на градоначалника, в което той акцентира изключителния общобългарски темперамент на Съединението: „ Отекнало в международните летописи с думите „ знамение ”, това славно, даже епохално по своя темперамент общобългарско дело е ослепителен израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 година предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята храброст, със своята увереност, само че най-много – с родолюбието и откровената любов към своята татковина България. Едва седем години след несправедливия Берлински контракт историческата истина най-малко частично е възобновена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана още веднъж става част от една цяла страна. Дори Великите сили остават безсилни пред волята на нашия народ да бъде свободен, само че и единен “, сподели в словото си Даниел Панов. Той продължи с думите, че Съединението е измежду тези паметни събития, които носят мощно възприятие на национална горделивост във всеки българин и гражданин на Историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Панов напомни, че точно в старопрестолния град е направена първата и доста решителна стъпка в битката за национално обединяване - още през август 1878 година в Хаджи-Недялковата къща търновци основават първия комитет „ Единство “. „ Трябва да помним, че Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, доктор Стат Антонов – те са първите идеолози на Съединението “, продължи Даниел Панов.
„ Нека всеки от нас през днешния ден се запита – за какво съумява Съединението? Защо след пет века под иго дребна България се опълчва мощно и резултатно на Великите сили? Отговорът не е сложен – поради обединяването, задружните старания, единството сред народ и политици, сред ръководещи и съпротива. Светлите съдбини пред България и пред българския народ са сложени на най-високо място и изместват персонални и политически пристрастия и упоритости. Искрено имам вяра, че през днешния ден също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Искрено имам вяра, че политиката следва да бъде състезание на хрумвания, съответни решения и ограничения точно за това по-добро бъдеще, а не сцена на негативизъм, подправени вести и провокации.
Това е заветът, който ни оставиха нашите предшественици и да го следваме е методът да се потвърдим като техни почтени наследници. Вечната мъдрост „ Съединението прави силата “ ни учи навръх това “, приключи Панов.
С литературна комбинация възпитаници от припомниха историческите събития от 6 септември 1885 година. Пред паметника „ Майка България “ поданици и посетители на града, също депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения сервираха венци и цветя в символ на благодарност към българските герои.
Честването приключва в 21,30 ч. довечера с прожекция на аудиовизуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР