Велико Търново. Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската

...
Велико Търново. Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската
Коментари Харесай

Велико Търново: Градът ще отбележи тържествено Деня на българската просвета, култура и писменост - 24 май

Велико Търново. Велико Търново ще означи тържествено Деня на българската култура, просвета и книжовност – 24 май, оповестиха от пресцентъра на Общината. Голямо шествие ще премине по улиците на града, а в него се чака да се включват над 1000 деца, възпитаници, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, поданици на Старата столица и посетители от България и чужбина. То ще стартира в 10.30 ч. сутринта от площад „ Велчова завера ” и ще продължи до постройката на Общината.
По традиция, най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните възпитаници и почитатели, а също и на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността.
В 11.00 ч. кметът Даниел Панов ще посрещне участващите в шествието пред постройката на Общината, където ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската премия „ 24 май “, която се присъжда за изявен абитуриент. Носител на оценката тази година е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по стопанска система.
Програмата ще продължи с празничен концерт. В 18.30 ч. по улица „ Васил Левски “ стартират обичайните абитуриентски дефилета, а за поредна година зрелостниците ще бъдат изпратени като холивудски звезди. Подарък за всички поданици и посетители на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „ Царевград Търнов – тон и светлина “. Спектакълът ще стартира в 21.30 ч. в празничната вечер.
Във връзка със събитията краткотрайно ще бъде изменена организацията на придвижването. От 9,45 ч. до 11.30 ч. ще бъдат затворени площад „ Велчова завера “, улиците „ Стефан Стамболов “, „ Независимост “ и „ Васил Левски “ (До 12.30 ч.). В този интервал автобусните линии от градския и крайградския превоз ще се движат по ул. „ Бачо Киро “. Докато трае възбраната за придвижване в Стария град, линиите с номера 20 и 40 ще употребяват спирка „ Летен спектакъл “ като последна точка, а след кв. „ Света гора “ линия №5 ще пътува до ул. „ Крайбрежна “.
Улица „ Васил Левски “ ще бъде затворена и от 17.00 до 20.00 ч. на 24 май поради абитуриентските дефилета. В този интервал рейсовете още веднъж ще се движат по ул. „ Бачо Киро “. Ограничен ще бъде трафикът и през площад „ Цар Асен I ” – за времето от 21.15 ч. до 22.00 ч.
В Деня на буквите в центъра на Велико Търново ще бъде неразрешено разполагането на обекти за краткотрайна търговия – маси, сергии и прочие, на които се прави търговия с хранителни или промишлени артикули, рекламни или промоционални акции. Рестрикцията се отнася за цялото продължение на улиците „ Васил Левски “, „ Независимост “, „ Христо Ботев “ и площад „ Майка България “. Разрешено ще бъде само слагането на обекти за търговия с български национални флагове и балони.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР