Велико Търново. Велико Търново никога не е преставал да бъде

...
Велико Търново. Велико Търново никога не е преставал да бъде
Коментари Харесай

Великотърновският митрополит Григорий: Търново никога не е преставал да бъде историческа и духовна столица

Велико Търново. Велико Търново в никакъв случай не е преставал да бъде историческа и духовна столица и това е реалност още от 1235 година, освен това – освен за България. Това се показва в позиция на великотърновския митрополит Григорий, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Дядо Григорий е част от инициативния комитет от видни общественици, предложил 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде разгласен за формален празник, а Велико Търново публично да получи статут на историческа и духовна столица. Поводът е 140-годишнината от изработването и приемането на Търновската конституция.
Митрополитът уточни, че Търново е духовна столица от епохи, а още през 1235 година на църковния събор в Лампсак Константинополският патриарх Герман ІІ, в съслужението на огромен брой клирици и представители на всички патриаршии, ръкополага монаха Йоаким І за български патриарх. „ Търновската патриаршия, заради изпадането на папата в схизма от 1054 година и отпадането на римокатолическия свят от православието, влиза в пентархията. Тоест Търново става петата по чест патриаршия след Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим и се изравнява изцяло по права с тях. Още през 1235 година светът схваща, че сме мощна империя с мощна нематериалност и култура. Търновската патриаршия е бълвала светлина и е била измежду петте съществени стълба на човешкия напредък “, акцентира Григорий.
По думите му Търновската конституция е значима крачка в историята ни и доказателство за това е нестихващият интерес на историци, откриватели и на обществото към нея 140 години след приемането ѝ.
„ Историческите обстоятелства са безапелационни, че Търновската конституция е на международно равнище, само че аз мисля, че едно от най-важните ѝ достолепия е, че нейните съставители са спазили правилото на римското право черква и страна да бъдат едно “, споделя още великотърновският митрополит. Той напомня също, че в главния състав на депутатите от Учредителното заседание влизат представители на висшето духовенство - екзархът, митрополитите и управниците на епархии, както и гръцкият митрополит на Варненската епархия - общо 11 души.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР