Велико Търново в сряда почете големия български държавник Стефан Стамболов.

...
Велико Търново в сряда почете големия български държавник Стефан Стамболов.
Коментари Харесай

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов

Велико Търново в сряда уважи огромния български общественик Стефан Стамболов. 164 години от рождението на бележития великотърновец и министър-председател на България в интервала 1887-1894 година бяха маркирани пред паметника му, намиращ се на Самоводската чаршия.

Литературно-музикална комбинация „ Всичко е положително, което е положително за България “ извършиха учениците от Старопрестолната гимназия по стопанска система Десислава Димитрова, Бояна Аврамова, Цветомир Георгиев и Бирджан Яначков. Те описаха за житейския път на Стефан Стамболов и за огромната му роля в процеса на рационализация на България след Освобождението.

Слово за Стамболов произнесе историкът от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. Пламен Павлов. Той напомни, че още 21-годишен, Стефан Стамболов е общопризнат като правоприемник на Васил Левски, че незабавно след Априлското въстание готви нова опозиция против Османската империя, а по време на Освободителната война оказва помощ извънредно доста за военното разузнаване и самичък доставя войските с храна и хранителни запаси. Много значителен е приносът му и за Кресненско-Разложкото въстание.

„ През целия си живот Стамболов се бори за национално единение. Той осъзнава, че това е невероятно без мощна стопанска система, мощна войска и без правов ред. За него външната интервенция в българските вътрешни работи е безусловно неприемлива “, уточни проф. Павлов. В словото си той напомни още, че като общественик Стефан Стамболов построява основите на съвременна България, основава висшето обучение, постанова демократична изборна система, развива стопанската система и стопанството.

Последваха благослов и боен обред за отдаване на респект пред паметта на Стефан Стамболов. Венци и цветя в символ на благодарност сервираха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, регионалният шеф проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Същото сториха представители на разнообразни институции, организации, сдружения, клубове, възпитаници и поданици на Старата столица.
 stambolov3  stambolov2  stambolov1  stambolov
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР