Велико Търново. В града се проведе националната дискусия за развитие

...
Велико Търново. В града се проведе националната дискусия за развитие
Коментари Харесай

Велико Търново: В града се проведе националната дискусия за развитие на местното самоуправление „Общини БГ 2030“

Велико Търново. В града се организира националната полемика за развиване на локалното самоуправление „ Общини БГ 2030 “, проведена от Националното съдружие на общините в Република България “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Втората от поредицата разширени работни срещи, проведени в цялата страна, събра в старопрестолния град кметове, заместник-кметове и секретари на общини, специалисти от общинските администрации, ръководители на общински препоръки от цяла Северна България. Дискусиите се организират след решение на Общото заседание на НСОРБ и по самодейност на кмета на Велико Търново и ръководител на Сдружението Даниел Панов.
Форумът бе открит от изпълнителния шеф на НСОРБ Силвия Георгиева и от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова. В приветствените си думи те подчертаха, че най-важните въпроси пред локалните управляващи са свързани с ясното дефиниране на уговорките пред общините от страна на страната и финансовото им обезпечаване.
Целта на полемиките е да бъде квалифицирано общинско обръщение за бъдещето на локалната власт в идващите 10 години, по което определените кметове и общински съветници в новия мандат на локалните управляващи да търсят единодушие с централната власт.
„ Вярвам, че дружно ще намерим нужните насоки, решения и промени, касаещи бъдещето на общинските отговорности и пълномощия, за фискалната децентрализация и разширението на приходоизточниците. Всички желаеме нашите общини да бъдат все по-желани места за живеене и бизнес, с развито цифрово ръководство, с услуги и действия, отговарящи на най-високите упования на жителите “, сподели още заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
Изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева уточни, че публичните упования в цяла Европа са свързани с развиването на така наречен „ умни градове “, чието цифрово ръководство ги трансформира в генератори на стопански напредък и притегателни места за вложения. „ От срещите, които сме провеждали досега на национално и европейско равнище, можем да обобщим, че водачите, без значение дали са локални, районни или национални, би трябвало да слушат какво желаят хората. Ако жители желаят улици или публичен превоз, би трябвало да им се обезпечат, в случай че желаят WiFi – би трябвало да го получат. Решаването на проблемите в сегашното ще облекчи работата ни в бъдещето “, разяснява Силвия Георгиева и акцентира, че това е повода НСОРБ да провежда диалози за бъдещето на локалното самоуправление.
В срещата участваха и представители на бизнеса, в това число ръководителя на Управителния съвет на Българската стопанска камара Радосвет Радев, икономисти и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР