Велико Търново тържествено отбеляза Деня на Европа – 9 май.

...
Велико Търново тържествено отбеляза Деня на Европа – 9 май.
Коментари Харесай

Даниел Панов: Европа ни дава възможности за прогрес, основан на ценности и иновации

Велико Търново тържествено означи Деня на Европа – 9 май . Според традицията, това беше празник на вярата и младежта , в който взеха присъединяване деца и възпитаници от историческата и духовна столица на България.

Ключово събитие в празничната стратегия беше парадът на знамената на страните членки на Европейския съюз , който мина по основната улица „ Васил Левски “ до постройката на общината.

Там, с обред бяха издигнати знамената на Европейския съюз, България и Велико Търново.
В своето слово кметът Даниел Панов напомни, че старопрестолния град още през 1997 година първи в страната е почнал да празнува Деня на Европа 9 май, и от този момент до момента в центъра на вниманието постоянно са децата. " Един от уроците от историята е, че мястото на България и Велико Търново е в Европа " – акцентира градоначалникът.
 „ България има своето отредено и потвърдено място в Европа и европейският път е единственият пред нашата страна. Отговорност пред всички нас е да възпитаваме децата и младежите да израснат, чувствайки се горди, че нашата България е люлка на европейската цивилизация и е дала доста за развиването на Стария континент. Достатъчно е единствено да си спомним за хан Тервел, за светия цар покръстител Борис I Михаил, за основателите на буквите, на които пишат 300 милиона души – светите братя Кирил и Методий, за великия цар Симеон, за славните царе Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, при които България е сравнявана по мощност и великолепие с европейска империя, а Търновград е в най-славния си интервал. Нима Дякон Левски не мечтаеше за чиста и свята република, равна с останалите европейски страни? Трябва да помним, че Търновската конституция е измежду най-модерните в цяла Европа и е българско постижение. Всички тези славни моменти са част и от историята на Европа “, сподели още в словото си Панов.
Той отбелза, че точно за бъдещето на децата и младежите, и за основаването на оптимални условия за тхното обучение и израстване, България през 2007 година е станала пълновръстен член на Европейския съюз. „ Европа ни дава опция да влагаме средства за по-добрия образ на нашите градове, на учебните заведения, детските градини, университетите. Обединена Европа ни дава късмет за свободно пътешестване, за опознаване на културното и историческото завещание, на традициите и обичаите на страните. Най-важното обаче е, че Обединена Европа издига на най-високо място полезностите мир, хуманизъм, независимост, тъждество и запазване на човешки права. Нека продължим да пазиме плана Обединена Европа, в която преди всичко стоят тъкмо тези полезности, а също и желанието за напредък посредством нововъведения. “ , съобщи кметът и ръководител на НСОРБ.
„ Нека не бъдем разделяни от езика на омразата и политическите внушения, а да работим дружно за по-добрия образ на Велико Търново, за по-добър витален стандарт и по-доброто бъдеще на нашите деца “, приключи Панов.
В програмата взеха присъединяване Майкъл Калбанов от Детска градина „ Слънчев дом “, който извърши стихотворението „ Денят на Европа “, Таня Сейкова и Алекс Божинов - зрелостници от ПМГ „ Васил Друмев “, които насочиха обръщения към празнуващите. Празнично въодушевление сътвориха и  мажоретките от Детска градина „ Соня “ .
На празника участваха и регионалният шеф проф. Любомира Попова, ръководителят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, Теодора Калейнска от Европейския информативен център, представители на двата университета, на институции, организации и сдружения, както и доста жители.

Празникът продължи в парк „ Марно поле “ с доста игри и надпревари за децата. В 18,00 ч. в клуб „ Мелон “ и на откритата сцена „ Арт Лято “ в парк „ Асеневци “ стартират четенията, отдадени на Европейската нощ на литературата. Празникът ще приключи с прожекция в 21,00 ч. на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, кото може да бъде следен от площад „ Цар Иван Асен II “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР