Велико Търново става столица на честванията за 110-годишнината от обявяването

...
Велико Търново става столица на честванията за 110-годишнината от обявяването
Коментари Харесай

Два трибагреника издигат едновременно на крепостите Царевец и Трапезица в Деня на Независимостта в Търново

Велико Търново става столица на честванията за 110-годишнината от оповестяването на Независимостта на България. Пъстра поредност от събития включва празничната стратегия, която ще продължи няколко дни. Акцентите бяха обявени от шефа на общинската дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ Нелина Църова.

Националните празнувания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Отбелязването на 110-годишнината от Независимостта е част от интернационалната самодейност „ Европейски дни на културното завещание “.

Предпразничната стратегия стартира на 17 септември с откриването на изложбата, отдадена на огромния държавнически акт, честването на празника през годините и паметните знаци, напомнящи за Независимостта. Експозицията ще бъде подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства.

По традиция, в навечерието на 22 септември Велико Търново ще бъде хазаин на Международния фестивал на военните оркестри.

Музикалното събитие стартира на 21 септември в 16,30 ч. с дефилир на участниците по ул. „ Васил Левски “. Същия ден е стартът и на известния есенен празник „ Нощ на Самоводската чаршия и съпътстващия го Фестивал на занаятите “. В продължение на четири дни алеята на занаятите ще оживее посредством атрактивни демонстрации, открити уроци, изложби, осъществявания на улични актьори, концерт на артисти и музиканти. Голямото събитие на Чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното завещание.

В 19,15 ч. на 21 септември камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този метод Велико Търново ще се включи в международната акция „ Нека камбаните звънят за мир “, инициирана от Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „ Звънът – предишното среща бъдещето ”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия великотърновски район.

Събитията в празничния 22 септември стартират още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „ Св.40 мъченици “. Историческа възстановка с над 40 участника в двора на църквата  ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. В ролята на Фердинанд ще се превъплати артистът Милен Иванов. Участниците в пресъздаването на историческите събития ще са в нови театрални костюми, направени особено за тържествата по достоверни фотоси от това време.

С боен обред в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и формалните посетители ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „ Майка България ”, а пред постройката на Общината ще има театър на военните оркестри и концерт на любителски обединения.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност ”. Обиколката включва църквите в квартал „ Асенов ”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „ Св. 40 мъченици ” ще бъде свободен.

В 15,00 ч. на 22 септември с къса гала ще бъде открит реставриран по самодейност на „ Ротари клуб “ Багрилов надпис. Монументът, който символизира  битката за българско национално обединяване, се намира върху скален масив на хълма „ Света гора “, наоколо до жп гарата.

В 17,00 ч. на сцената пред общината стартира празничният концерт на Поли Паскова и групировка „ Гераците “. Час по-късно по основната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „ Цар Асен I ” пред Царевец ротите на Националния боен университет „ Васил Левски “ ще показват боеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в разнообразни цветове  по време на тържествената заря – инспекция. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”.

Празничната стратегия продължава на 23 септември с атрактивен концерт на военните оркестри, участващи в интернационалния фестивал, който ще бъде пред крепостта Царевец.

В 12,00 ч. в неделния ден княз Фердинанд още веднъж ще бъде посрещнат на жп гара „ Трапезица “. Както преди 110 години, монархът ще слезе от царския трен и с манифест ще разгласи Независимостта на България. В историческата възстановка вземат участие близо 40 актьори, а в основната роля е великотърновският артист Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътешестване с царския трен „ Корона експрес “, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.

В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да следят ефектния тримерен театър „ Царевград Търнов “. Шоуто стартира в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената изложба „ Борис Денев ” и в пространството към Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата остаряла част на Велико Търново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР