Велико Търново ще бъде един от националните центрове на Българското

...
Велико Търново ще бъде един от националните центрове на Българското
Коментари Харесай

Велико Търново е един от центровете на българското председателство на Съвета на ЕС

 lp3_1024x683  lp6_1024x690  lp12_1024x683
Велико Търново ще бъде един от националните центрове на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Това стана ясно след разширена осведомителна среща, отдадена на значимото събитие, която събра стотици посетители в Музей „ Възраждане и Учредително заседание “. Форумът бе открит от кмета Даниел Панов и от министъра на председателство Лиляна Павлова.

Три от срещите на най-високо равнище ще се състоят точно във Велико Търново, акцентира министър Павлова. Официалният език на събитията в границите на председателството ще бъде българският.

В приветствените си думи кметът Даниел Панов акцентира, че участието в Европейския съюз е измежду най-важните държавнически събития в новата и най-новата българска история, а България е избрала да бъде просперираща демократична страна.

„ Страната ни е пълноправен член на най-демократичното и мощно обединяване в света. Днес, 10 години по-късно, изгодите и достиженията са забележими в районите, градовете и селата.

Велико Търново и България имат своята потвърдена роля за основаването на общото европейско пространство. Мотото на Българското председателство „ Съединението прави силата “ се появява за пръв път точно във Велико Търново – върху фасадата на читалище „ Надежда “, сподели Даниел Панов.

„ Българското председателство слага България под светлината на прожекторите в Европа. Изцяло споделяме главните цели – Младите хора – бъдещето на Европа; Сигурност и стабилност; Европейска вероятност и съгласуваност на Западните Балкани; Дигитализация. Убеден съм, че с общите старания на държавното управление и Народното събрание, на кметовете и на цялото общество председателството ще бъде сполучливо. България и Велико Търново са дали доста на света и на Европа. Сега е моментът да покажем всичко това, с което се гордеем – нашата славна история, просвета, обичаи и традиции, изкуство и научни достижения “, приключи Даниел Панов.

Министър Лиляна Павлова също акцентира големия късмет, който се разкрива пред България. „ Председателството ни демонстрира, че България е дала и може да даде доста на Европа. Нека се обидим, без да се разделяме на политическа, етническа или друга принадлежност “, разяснява Лиляна Павлова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР