Велико Търново. Събития като предстоящата международна научна конференция превръщат Велико

...
Велико Търново. Събития като предстоящата международна научна конференция превръщат Велико
Коментари Харесай

Доц. Николай Кънев, ВТУ: Събития като предстоящата международна научна конференция превръщат Велико Търново в основна точка в историческата наука в България

Велико Търново. Събития като идната интернационална научна конференция трансформират Велико Търново в съществена точка на картата на днешната историческа просвета в България. Това сподели доцент доктор Николай Кънев, вр.и.д. декан на Историческия факултет на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ пред публицисти, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Според доцент Кънев великотърновската школа във връзка с Средновековието е водеща в българската историческа просвета и този факт е приет освен в страната, само че и на интернационално равнище. Той изясни, че конференцията ще бъде напълно тематична и ще премине под надпис „ България, българите и светът “.
„ Това е алюзия за необятния обсег от научните ползи на проф. Пламен Павлов и в това време за неговата извънредно значима роля във връзка с българските общности в чужбина. А тематичното заглавие, към което ще се концентрират отчетите е „ Владетел, страна и черква в Средновековните Балкани “, защото то най-добре отразява директните научни дирения на проф. Павлов “, означи доцент Кънев.
Именно тематичното заглавие се оказва спънка за мнозина представители на историческите среди да вземат присъединяване в конференцията, защото тя е сведена до научни дирения, ориентирани точно към Средновековието.
Гл. ас. доктор Николай Николов, който е учител във Великотърновския университет, посочи, че с изключение на Историческия факултет, който е ядро на цялото събитие, главен привлекателен център и водещ при подготовката на конференцията е основаният преди 2 години Център за медиевистични проучвания към факултета. Негов ръководител е проф. Пламен Павлов, а почетен ръководител учен Васил Гюзелев.
„ Това е гаранция за качеството на центъра, който концертира напъните на Исторически факултет в развиването на медиевистиката и е лицето на търновската медиевистична школа “, добави доцент Кънев.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР