Велико Търново. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя

...
Велико Търново. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя
Коментари Харесай

Велико Търново: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от смъртта на Апостола на свободата

Велико Търново. С боен обред бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски във Велико Търново във връзка 145 години от неговата гибел, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Честванията започнаха с осъществяване на литературно-музикална комбинация „ Поклон, Апостоле! “ в осъществяване на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „ Млад възрожденец “. Учениците припомниха делото на Апостола на българската независимост, както и историята на паметника на героя във Велико Търново. Монументът е открит през 1946 година. Той е дело на статуя Любомир Далчев.
Слово произнесе ръководителят на Общобългарски комитет „ Васил Левски “ Васил Василев. „ Днес е Сирни Заговезни – ден на Прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава през днешния ден да желаяме амнистия от него за това, че не сме съумели да изпълним заветите му и да създадем България такава, каквато той е желал да види “, уточни Василев.
Заупокойна молитва отслужи Негово благоговейнство духовник Давид Йовчев. След това се организира боен обред за полагане на венци и цветя на благодарност с осъществяване на „ Химн на Р България ”.
На честванията участваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният шеф Ивета Кабакчиева, ръководителят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници, общественици. Венци и цветя бяха поднесени и от признателните жители.
Надежда КРЪСТЕВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР