Велико Търново. С шествие в града започнаха тържествата по повод

...
Велико Търново. С шествие в града започнаха тържествата по повод
Коментари Харесай

Велико Търново: С шествие в града започнаха тържествата по повод Деня на Европа

Велико Търново. С шествие в града започнаха тържествата във връзка Деня на Европа, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Велико Търново . Парадът потегли от Студентски стол, мина по ул. „ Васил Левски “ и стигна до постройката на Общината. Той бе воден от Духовия оркестър при СУ „ Емилиян Станев “, след което по минаха учениците от ПГТ „ Д-р Васил Берон ”, които носеха знамената на 28-те държави-членки на Европейския съюз. След тях се движеха мажоретките от ДГ „ Соня “ и децата от детските градини на Велико Търново. В 10.30 часа под звуците на химните на България, Европа и Велико Търново възпитаници от ОУ „ Бачо Киро: издигнаха българското, европейското и великотърновското знаме. Стихотворение „ Денят на Европа “ извърши Майкъл Калбанов от ДГ „ Слънчев дом ”, а кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов в словото си акцентира значимостта на участието на България в Европейския съюз.
Учениците от 12 клас при ПМГ „ Васил Друмев “ Таня Сейкова и Алекс Божинов показаха своето виждане за това какво за тях е Европа. „ Европа е доста повече от статистически данни. Дом на едни от най-бележитите хора, поглеждайки обратно в дългото човешко битие. Европа е история и паметта за нея. Тя е на първо място разнообразие – „ Единство в многообразието “ както гласи мотото на Европейския съюз. Да си жител на Европа значи да принадлежиш към голям съюз политическа и икономическа мощност като в това време не изгубваш своята принадлежност към родината и корените си. Означава да имаш свободата да си друг, да си подобен какъв то си без да се страхуваш. За мен Европа е принадлежност, история, единение, разнообразие, неограничесност и фантазии и всичко, което произлиза от тях. Тя е настояще и бъдеще “, уточни Таня Сейкова.
„ Да бъдеш жител на Европа през днешния ден значи да бъдеш етнически търпелив, да пазиш националната си самородност и схващане, само че и да уважаваш и зачиташ непознатите културни обичаи. Картите се изтриват, границите се трансформират, само че ние оставаме почтени поданици на Европа. Днес е 9 май. Днес честваме Деня на Европа като част то обединената европейска общественост. Този ден е един от европейските знаци, които предизвикват единството сред европейците. За да има напредък би трябвало да сме обединени. Светлото бъдеще и напредъкът са постижими единствено в обединена и мощна Европа “, акцентира Алекс Божинов.
Мажоретният състав при ДГ „ Соня “ зарадва присъстващите със свои осъществявания, а в парк „ Марно поле “ стартира Европейски детски празник. Празничният ден ще приключи в Европейската самодейност „ Нощ на литературата “ в клуб „ Мелон “, клуб „ 7 “ и на откритата сцена „ Арт лято “ до ХГ „ Борис Денев “. От 21.00 часа на площад „ Цар Асен І “ всички поданици и посетители на града ще имат опция да следят Аудио-визуален театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР