Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон

...
Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон
Коментари Харесай

Велико Търново: С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон пред паметника на Апостола на свободата градът почете 181 години от рождението на Васил Левски

Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и реверанс пред паметника на Апостола на свободата Велико Търново уважи 181 години от рождението на Васил Левски, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Церемонията стартира с прочит на награденото преди всичко в Националния книжовен конкурс „ Паметта на Левски през днешния ден “ есе „ Плача за Левски! “, чиито създател е 15-годишната великотърновка Моника Иванова. То бе изпълнено от Ема Колева и Павел Люцов, членове на клуб „ Млад възрожденец “. Текстът напомни какво значи Левски за българския народ, както и аргументите, заради, които би трябвало да почитаме паметта му и през днешния ден. Авторът приканва всеки един българин да си спомня за Левски, освен в днешния ден и акцентира, че с цел да пребъде България, всеки един от нас би трябвало да носи монумент на Апостола вътре в себе си.
Последва празнично слово на доцент доктор Марко Златев, учител по „ Военна история “ в НВУ „ Васил Левски ”. В началото на речта си той напомни, че в днешния ден 18 юли, ние почитаме 181 години от рождението на Апостола на свободата. Освен това описа и забавни и малко известни обстоятелства от живота на бореца за българска независимост. „ В историческите извори и историографията, той се е срещал с още 15 имена и прозвища, измежду които участват най-много Левски, Лъвски, Дяконът, дякон Игнатий, Васил Левски, а след 1873 година и Апостол на свободата или просто Апостол. Освен това, с цел да скрие същинската си идентичност от формалната власт на Османската империя, в паспорти и тескерета, той употребява 10 подправени и непознати имена. Най-много обаче са неговите революционни псевдоними, с които той подписва писма и други документи на основаната от него Вътрешна революционна организация. Техният брой, съгласно последната книга на починалият проф. Дойно Дойнов, се доближава до 40 “, сподели още доцент Златев.
Той добави, че за Левски досега са писани хиляди страници от десетки български и непознати създатели и изрази вяра, че те и идващите писания, които следва да бъдат написани, ще задоволят знанията на любознателните българи. Цветя в символ на благодарност сервираха зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, зам.-областните шефове, представители на Общински съвет – Велико Търново, ректорите на двата университета в града, представители на политически партии, десетки жители и възпитаници. Празничният ден, по традиция ще завърши в 21.30 часа на площад „ Цар Асен І ”, където ще бъде показан аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР