Велико Търново. Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди експозиционен център,

...
Велико Търново. Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди експозиционен център,
Коментари Харесай

Проф. Георгий Станишев, жури в конкурса за нов център на Велико Търново: Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции“

Велико Търново. Проектираният от италианския проектант Клаудио Нарди експозиционен център, спечелил първо място в интернационалния архитектурен конкурс „ Ново сърце за Стария град “, е реформаторски, само че кореспондира и с традициите в българската архитектура. Това сподели проф. доктор Георгий Станишев, ръководител на журито в професионалната конкуренция за планиране на експоцентър и предложение на градоустройствено решение (концепция) за терена на Старото военно учебно заведение във Велико Търново, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Проф. Станишев акцентира, че историята демонстрира по какъв начин няма нововъведение, което да не е посрещнато с щикове, с готовност незабавно да бъде унищожено и осмяно.
„ Проектът за Експозиционен център на арх. Нарди е реформаторски дотолкоз, доколкото той внася един нов език, нова словосъчетание в традицията на Велико Търново. Със заоблени ръбове, елементарна форма, планът се вписва в средата като едно обтекаемо тяло, което свързва пространството сред двете съществуващи здания – на Великотърновския университет и на Областната администрация. Това тяло съдържа два на пръв взор изключващи се детайли като стъкло и дърво, които обаче дават нов, съвременен тип на постройката, която кореспондира с традициите в архитектурата на Велико Търново. Проектът на арх. Нарди, извършва главната задача, която журито бе сложило по време на разглеждането на плановете - провежда съществуващата среда, с помощта на своята радикална различност. До огромна степен избрахме обект, който с простотата и своята сбита архитектурна фраза провежда и притегля двата други доста по-едри по мащаб обекти “, разясни ръководителят на интернационалното жури.
Сградата на новия Експозиционен център ще има амфитеатрална форма и ще се явява първата акупунктурна точка - „ врата “ с ново градоустройствено решение и функционална многообразност, с аспект в вероятност към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Това изяснява арх. Клаудио Нарди от Италия. В архитектурен проект той избира омекотена, „ дискретно – овална “ форма, извисяваща се във височина, която предлага от всеки ракурс и вероятност една мека, пластична и привлекателна визия.
Приземният етаж поема разнообразни свързани функционалности: пространства за отделяне на експозиционна зала, кафене, дрешник, книжарница, защита, услуги, офиси, складови пространства, санитарни пространства.
Разглеждайки външния профил на постройката, планът придава акцент върху окачения контур на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления рид. Първият етаж ще се състои от тяло, отчасти издадено напред, в което ще се обитават главните функционалности - огромна зала с потенциал 1200 места и обвързваните с нея функционалности. Пространството ще дава опция за делене на залата на по-малки пространства – 2, 3, 4, 6, посредством потреблението на отвесно ситуирани мобилни панели с отлична изолираност. Предвидени са места за системи за надзор и за обезпечаване на симултанен превод, сцена и задкулисие. Чрез построено стълбище и асансьори ще бъде обезпечен директен достъп до останалите зони за обслужване. Оборудването на залата ще бъде преместваемо, сцената ще бъде мобилна и завършена от сглобяеми платформи, които ще бъдат ситуирани на разнообразни равнища, за отлична визуализация за публиката от другите ракурси на залата. Предвидени са също евакуационни изходи, санитарни пространства, огромна зона за разполагане на кафене с панорамен аспект към Стария град и паметника на Асеневци, достъп до панорамната тераса на равнището на покрива. Оттам ще се разкрива панорамен аспект към сърцето на новия градски център.
За фасадата на постройката ще бъде употребена плътна отвесна дървена слънцезащитна система „ Brise Soleil “ със слънцезащитни функционалности. Така ще се подчертава върху облия формат на постройката и ще се реализира единение на усещането при изпъкналите транспарантни и стъклени повърхности и плътните буферни ламели през другите часове на денонощието.
Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, с главната си част извърнат на изток, като ще бъде обезпечен достъп до подземния паркинг. С каменна структура ще бъде завършен амфитеатралният аспект на постройката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР