Велико Търново. Преображенският манастир край Велико Търново е бил културно

...
Велико Търново. Преображенският манастир край Велико Търново е бил културно
Коментари Харесай

Д-р Пламен Събев, Регионален исторически музей - Велико Търново: Преображенският манастир е бил културно и революционно средище на личности, допринесли за Освобождението

Велико Търново. Преображенският манастир край Велико Търново е бил културно и революционно средище на персони, съдействали за независимостта на Българската черква, както и за самото Освобождение. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Пламен Събев, специалист в отдел „ Християнско изкуство “ на Регионалния исторически музей. Експертът изясни, че в светата обител са се подвизавали персони като Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитон Халачев, отец Матей Преображенски, който се замонашва в манастира, а Васил Левски също нееднократно е намирал леговище там. В интервала от Велчовата завера, през 1835 година, до Априлското въстание през 1876 година, Преображенската света обител се трансформира в заслон на доста революционни дейци, тя изиграва значима роля в битката за църковна и национална самостоятелност.
„ Нека не забравяме, че в самия манастир, с изключение на духовници, идва един от най-големите възрожденски зографи – Захарий Зограф. В интервала от 1849 до 1851 година той работи там и на процедура извършва цялата стенопис в наоса, олтара, в това число - в нартекса. Също и извън, тези прелестни фрески, които през днешния ден към този момент са реставрирани “, сподели още Пламен Събев. Той добави, че автопортретът на Захарий Зограф, който се намира в западната част на наоса, също е доста забавен.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР