Велико Търново. Празникът на Националния военен университет е специален и

...
Велико Търново. Празникът на Националния военен университет е специален и
Коментари Харесай

Кметът Даниел Панов: Празникът на Националния университет Васил Левски носи особен заряд на Велико Търново

Велико Търново.
„ Празникът на Националния боен университет е специфичен и носи необикновен заряд на Велико Търново – НВУ „ Васил Левски “ е заслужен приемник на първото военно учебно заведение в България, учредено още след Освобождението. Държавността, образованието, вярата и построяването на мощна армия вървят ръка за ръка в цялата ни история. Така е и по времето на династията на Асеневци и Второто българско царство, и при възобновяване на българската страна след 1878 година. Така е и в визиите на нашия народен воин и патрон на НВУ – Апостола на свободата Васил Левски.

Като ученик на Националния боен университет чудесно знам какъв брой значимо е военното обучение за цялостното израстване на човек, за възпитанието на качества като ред, дисциплинираност, отговорност, увереност, водачество. Благодаря на целия колектив и състав на НВУ „ Васил Левски “ за грижите за младежите, които са създали достойния избор да станат част от българската войска. Гордост е да учиш във Велико Търново – град с изключително място във военното дело и история. Благодаря на военнослужещите, че са дейни участници в културния и публичния живот на Велико Търново, че ни оказват помощ постоянно, когато се наложи и в изключителни обстановки “, обърна се към домакините и гостите на събитието кметът Даниел Панов.

Слово за историята на НВУ „ Васил Левски “ и за ролята му като център на образованието, обвързвано със сигурността, произнесе ректорът полк. Иван Маламов. В приветствието си вицепремиерът Красимир Каракачанов акцентира, че армията ни е извоювала славни триумфи, тъй като българският боец постоянно се е борил за своята татковина, семейство и нация, а не за непознати територии.

Във Велико Търново се състоя и финалът на националната осведомителна акция на Министерството на защитата – „ Бъди боец “. Голям интерес провокираха атрактивните демонстрации на военнослужещи от Специалните сили – алпийски техники, техники за пукотевица с маркиращи муниции, пречистване на постройка и други Показни хватки с оръжие извършиха и курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “. Показана бе техника, съоръжение и въоръжение на Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, служби „ Военна полиция “ и Специални сили. Върху специфични щандове бяха показани опциите за реализация и кандидатстването за работа във всеки от типовете въоръжени сили.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР