Велико Търново. Поп-Панайотовата къща в с. Арбанаси, която е частна

...
Велико Търново. Поп-Панайотовата къща в с. Арбанаси, която е частна
Коментари Харесай

Велико Търново: Поп-Панайотовата къща в Арбанаси ще бъде реставрирана в оригинален вид

Велико Търново. Поп-Панайотовата къща в с. Арбанаси, която е частна благосъстоятелност, ще бъде реставрирана в истинския си тип. Това бе доказано по време на работна среща, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Градоначалникът подреди инспекция на придвижването по плана за реорганизация, който към този момент е координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание и е утвърден от основния проектант на Община В. Търново.
Старинната къща в с. Арбанаси е със статут на монумент на културата. Притежателите са британци, а желанието им е да създадат цялостна външна реституция по всички правила, както и вътрешна акомодация на недвижимата културна полезност. Това увери и техният български представител, участвал на работната среща.
Проектът за реституция бе показан от арх. Иван Чолаков, а в диалозите участваха основният проектант на старопрестолния град Николай Малаков, представителят на Министерството на културата арх. Милен Маринов, специалистът по културно завещание арх. Донка Колева, шефът на общинската дирекция „ Строителство и устройство на територията “ инж. Динко Кечев и негови сътрудници.
До началото на строителните действия къщата и зидовете й е бъдат сложени под необикновен контрол, а в Министерството на културата ще бъде показана настояща информация за положението на постройката и за проектираната реституция. Страховете, че ще има промени по типа на къщата, са изцяло неоснователни, увериха архитектите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР