Велико Търново. Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя

...
Велико Търново. Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя
Коментари Харесай

Велико Търново: Завърши ремонтът на пътя между Горна Оряховица и Арбанаси

Велико Търново. Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя сред Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси. Нека по него се минава безаварийно, да се кара рационално, защото ставаха огромен брой катастрофи годишно. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков преди стартирането на придвижването по ремонтирания близо 5-километров сектор от пътя сред Горна Оряховица и Арбанаси, част от трасето, което свързва двата най-големи града в Област Велико Търново, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Заедно с ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и Горна Оряховица Добромир Добрев, министър Нанков инспектира пътя преди да бъде пуснато придвижването. За възстановяване на положението на сектора, който не беше ремонтиран от 40 години, от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ бяха обезпечени 1,8 млн. лева Министърът уточни, че ремонтът е бил усложнен от няколко свлачища по продължение на трасето, само че осъществяването му е положително.
Регионалният министър заяви, че с изключение на най-пряката връзка сред старопрестолната столица и Горна Оряховица, до края на годината ще завършат още няколко плана в региона, за които ще се разчита на спомагателни средства от държавния бюджет. Той посочи, че е подготвен софтуерният план за пътя Присово – Миндя, следва довеждане докрай на сектор от пътя Ресен – Самоводене, следва оповестяване на процедурата за избор на реализатор на пътя Елена – Златарица – Лясковец, част от който ще бъде финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а друга – от държавния бюджет.
Министърът разгласи, че в четвъртък следва да започва строителството на сектора сред пътните възли „ Буховци “ и „ Белокопитово “ от автомагистрала „ Хемус “, която е главен приоритет за Северна България. Продължава да се работи интензивно по сектора сред Ябланица и п.в. „ Боаза “. До края на месеца, съгласно поетия ангажимент, стартираме с тръжните процедури за строителство на правата сред „ Боаза “ и пътя Плевен – Ловеч, която ще се извършва на три стадия, осведоми Николай Нанков. До края на септември или началото на октомври ще започва процедурата за инженеринг – планиране и строителство, за 83 км от автомагистралата от пътя Плевен – Ловеч до връзката с Велико Търново, сподели още той.
На въпрос кой мост на р. Дунав ще е предпочитан министър Нанков отговори, че това ще зависи от вложителите, защото оборудванията ще се построяват по реда на публично-частното партньорство, и добави, че логиката на сходни планове се мери с икономическите и финансовите им параметри. Николай Нанков съобщи, че Северна България има потребност от повече мостове на р. Дунав поради данните за трафика, идното построяването на втори мост при Русе на р. Дунав и на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, която би трябвало да се преглежда дружно с плана за тунел под Шипка и може да бъде издигната с национални средства или по линия на публично-частно партньорство. Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата разновидността за финансиране ще се спрем, уточни министърът.
Интересът на две от петте китайски компании, с които подписахме съглашения, е извънредно огромен. Техни представители посетиха площадките на обхода на Габрово, който се извършва сега, трасето до бъдещия тунел под Шипка. Северна България ще бъде предпочитано обсъждана за финансиране по линия на бюджетни средства, акцентира министърът.
Параметрите на китайските вложения са сред няколко стотин милиона евро първична инвестиция до милиард и половина евро, сподели още министър Нанков.
По отношение на северния пътен възел на Велико Търново районният министър уточни, че планът към този момент е създаден на идейна фаза и в средата на месец октомври може да започва тръжна процедура за инженеринг, като устройствените проекти ще дадат точното му местонахождение. Предстоящото създаване на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “, без този пътен възел, ще обрече града на още по-голям тежкотоварен трафик, което не би трябвало да се позволява, акцентира той.
Днес министър Нанков участва на откриването на рехабилитираната улица " Иван Момчилов " в Горна Оряховица. Проектът, който би трябвало да подтиква икономическото развиване и конкурентоспособност посредством възобновяване на зоната с капацитет за икономическо развиване, е финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ с 1,5 млн. лева Десетки са обектите в региона, които са извънредно добре построени и перспективни като капацитет за икономическо развиване на зоната в Горна Оряховица и за по-добро качество на живот в двете общини и в цялата област, разяснява по време на церемонията министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР