Велико Търново почете празника на своя гарнизон с военен ритуал,

...
Велико Търново почете празника на своя гарнизон с военен ритуал,
Коментари Харесай

Старата столица отбеляза Празника на Търновския гарнизон

Велико Търново уважи празника на своя гарнизон с боен обред, осъществявания на маршова музика и поднасяне на цветя на паметника „ Майка България “. Честването бе възобновено през 2015 година след 68-годишно спиране, а самодейността на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса незабавно получи поддръжката на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и Националния боен университет „ Васил Левски ”.
 garnison_1000x667  garnison1_1000x684
Пред паметника „ Майка България ” слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Той напомни, че Търновският гарнизон постоянно е бил значима част от славната история на Старата столица и България, а ролята на формированието за военното обучение и за редица публични събития е доста огромна. Заместник-кметът акцентира, че Велико Търново е град, дал на страната 34 генерали и двама адмирали. Проф. Камарашев разгласи, че предприемчив комитет към този момент работи по концепцията за създаване на монумент на Сава Муткуров, който е роден в Търново и е първият български военачалник, бил е и боен министър в държавното управление на Стефан Стамболов.
Слова произнесоха също доцент Марко Златев от НВУ „ Васил Левски “ и ръководителят на комисията по обучение в Общинския съвет проф. Михаил Харалампиев.

Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 година е и е отдаден на славната победа на българската армия в борбата при Люлебургаз-Бунархисар през 1912 година, по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската войска по това време е ген. Иван Фичев – внук на занаятчия Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е празнуван до 1947 година и е измежду най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е принудително прекратена по политически и идеологически аргументи.

Сред гостите бяха също представители на държавни и просветителни институции, на неправителствени организации и сдружения, общински съветници, курсанти, жители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР