Велико Търново. Паметта на д-р Стефан Черкезов, патрон на областната

...
Велико Търново. Паметта на д-р Стефан Черкезов, патрон на областната
Коментари Харесай

Велико Търново: В града беше почетена паметта на д-р Стефан Черкезов

Велико Търново. Паметта на доктор Стефан Черкезов, патрон на регионалната болница, беше почетена от медици в града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . На 15 август честваме Денят на спасението и паметта на лекарите, починали при осъществяване на служебния си дълг в спокойно време. Д-р Стефан Филев, изпълнителен шеф на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “, уточни, че на 15 август през 1963 година сред Велико Търново и Горна Оряховица, рейс, цялостен с хора, се удря в камион и избухва пожар. Доктор Стефан Черкезов избавя живота на 47 души, потърпевши при злополуката. На идващия ден умира от тежките изгаряния. В негова чест от 2005 година 15 август, когато се отбелязва огромният християнски празник Успение на Св. Богородица, е разгласен за Ден на спасението.
В церемонията участваха още доктор Христо Димитров, ръководител на Регионалната гилдия на Български лекарски съюз, десетки лекари, медицински сестри и чиновници на лечебното заведение. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на доктор Черкезов, която се намира в двора на регионалната болница. Последва минута безмълвие, под звуците на сиренен писък от кола за спешна помощ.
„ Фокус “ напомня , че името на доктор Стефан Черкезов носят Многопрофилната болница за интензивно лекуване във Велико Търново, улицата в село Виноград, на която се намира родната му къща, и здравната работа в обитаемото място.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР