Велико Търново. Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици

...
Велико Търново. Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици
Коментари Харесай

Велико Търново: Стотици хора се включиха в празнично шествие по повод Освобождението на града

Велико Търново. Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици поданици и посетители на града. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. С атрактивни възстановки Старата столица се придвижи назад в последната четвърт на XIX век. Историческите реконструкции бяха кулминационна точка на празничната стратегия по случай 140-годишнината от Освобождението на старопрестолния град, настъпило на 7 юли 1877 година
Голямо шествие по улица „ Гурко ” напомни за посрещането на войските и българските опълченци. Както в предишното, търновци радостно приветстваха освободителите, пременени с най-хубавите си носии и ризи с шевици. Облечен с мъжка носия, кметът на Велико Търново Даниел Панов поведе празичното хоро, паралелно с ръководителя на най-голямата парламентарна група и депутат от Великотърновския район Цветан Цветанов. С достоверни одежди бяха също гостите от държавни институции, депутати и общински съветници, доста поданици и посетители на града.
Начело на шествието бяха реанактори, влезнали в облиците на военачалник Гурко, казашките офицери на коне, българските опълченци и хайдути, бойци, медицински сестри и други Мнозина бяха искащите да се снимат за спомен с героите от предишното.
Пред Музей „ Възраждане и Учредително заседание ” оживя завладяването на Конака и последната престрелка пред тогавашния турски затвор. Българските опълченци още веднъж изнесоха бойното знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон призна своята капитулация пред българите и войските на военачалник Гурко. Около остарелия Конак отекнаха възгласите „ Свобода ”, „ Да живей ”, „ Ура ”. В сражението участваха 70 реанактори, облечени в достоверни униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. След края му започва първият от поредност профилирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
До края на днешния ден музей „ Възраждане и Учредително заседание ”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да прегледа неповторимата галерия „ Сабите на войводите ”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „ Възраждане и Учредително заседание ”.
Организатори на възстановките за 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град и клуб „ Традиция ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР