Велико Търново. Оперният шедьовър Аида“ от италианския композитор Джузепе Верди

...
Велико Търново. Оперният шедьовър Аида“ от италианския композитор Джузепе Верди
Коментари Харесай

Велико Търново: Операта „Аида“ от Джузепе Верди ще бъде представена от Бургаската опера на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец

Велико Търново. Оперният шедьовър „ Аида “ от италианския композитор Джузепе Верди ще бъде показан на фестивала „ Сцена на вековете “ на крепостта Царевец във Велико Търново от Бургаската опера. Историята на етиопската принцеса ще завладее публиката довечера, от 21.00 ч. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Владислава Андреева, отговаряща за връзки с обществеността в Регионалния исторически музей.
Зрителите на спектакъла ще се пренесат в Мемфис и Тива, където се развива действието по времето на междуособиците на Египет и Етиопия.
В ролята на етиопската принцеса Аида ще се превъплъти най-хубавото родно сопрано – Йоана Железчева, а ролята на влюбения в нея египетският пълководец Радамес ще извърши баритонът Ивайло Михайлов. Кирил Манолов, Даниела Дякова, Деян Славов, Дамян Панчев и Диана Василева ще изпълнят другите солови партии, а в зрелищната режисура ще взе участие хор, балет и оркестър на Държавна опера Бургас. Режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, а диригент – маестро Иван Кожухаров.
Аида е етиопска принцеса, попаднала в плен в Египет. Египетският пълководец Радамес е влюбен в нея, само че дългът го обрича на честност към фараона. Амнерис, дъщерята на фараона, е влюбена в Радамес. Негова военна победа му разрешава да измоли благосклонност за етиопците. В подмяна обаче се постанова да се сгоди за Амнерис. Той въпреки всичко съумява да провежда бягството на Аида и сънародниците й, като за тази цел се постанова да извърши изменничество – да разкрие позициите на личните си войски. Военачалникът съумява да избави Аида от сигурна гибел, което го обрича на съд. Присъдата е да бъде заровен жив в гробница. Дори напъните на Амнерис не съумяват да го спасят. Но в гробницата дружно с него се озовава и обичаната му Аида.
След всяко зрелище като подарък за феновете се излъчва аудио-визуалното шоу „ Царевград Търнов-звук и светлина “. Изданието на „ Сцена на вековете “ тази година се организира под патронажа на министъра на културата Боил Банов и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа на фестивалите, фестивалите на Европа “ 2018-2019. Домакин на влиятелното събитие е Община Велико Търново.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР