Велико Търново. Общината е подготвила богата програма от събития за

...
Велико Търново. Общината е подготвила богата програма от събития за
Коментари Харесай

Велико Търново: Общината е подготвила богата програма от събития за честванията на 110-годишнината от Независимостта на България

Велико Търново. Общината е подготвила богата стратегия от събития за честванията на 110-годишнината от Независимостта на България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Празничната стратегия ще продължи няколко дни. Акцентите бяха обявени от шефа на общинската дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ Нелина Църова по време на конференция.
Националните празнувания, чийто исторически център е Велико Търново, ще бъдат под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Отбелязването на 110-годишнината от Независимостта е част от интернационалната самодейност „ Европейски дни на културното завещание “.
Предпразничната стратегия стартира на 17 септември с откриването на изложбата, отдадена на огромния държавнически акт, честването на празника през годините и паметните знаци, напомнящи за Независимостта. Експозицията ще бъде подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства.
В навечерието на 22 септември Велико Търново ще бъде хазаин на Международния фестивал на военните оркестри. Музикалното събитие стартира на 21 септември в 16.30 часа с дефиле на участниците по ул. „ Васил Левски “. Същия ден е стартът и на известния есенен празник „ Нощ на Самоводската чаршия и съпътстващия го Фестивал на занаятите “. В продължение на четири дни алеята на занаятите ще оживее посредством атрактивни демонстрации, открити уроци, изложби, осъществявания на улични актьори, концерт на артисти и музиканти. Голямото събитие на Чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното завещание.
В 19.15 часа на 21 септември камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този метод Велико Търново ще се включи в международната акция „ Нека камбаните звънят за мир “, инициирана от Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „ Звънът - предишното среща бъдещето ”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия великотърновски район.
Събитията в празничния 22 септември стартират още в 7.30 часа сутринта с празнична литургия в средновековния храм „ Свети Четиридесет мъченици “. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С боен обред в 10.30 часа на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и формалните посетители ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „ Майка България ”, а пред постройката на Общината ще има театър на военните оркестри и концерт на любителски обединения.
В 14.00 часа жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност ”. Обиколката включва църквите в квартал „ Асенов ”.
През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „ Св. Четиридесет мъченици ” ще бъде свободен.
В 15.00 часа на 22 септември с къса гала ще бъде открит реставриран по самодейност на „ Ротари клуб “ Багрилов надпис. Монументът, който символизира битката за българско национално обединяване, се намира върху скален масив на хълма „ Света гора “, наоколо до жп гарата.
В 17.00 часа на сцената пред общината стартира празничният концерт на Поли Паскова и групировка „ Гераците “. Час по-късно по основната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19.00 часа на площад „ Цар Асен I ” пред Царевец ротите на Националния боен университет „ Васил Левски “ ще показват боеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в разнообразни цветове по време на тържествената заря – инспекция. В 20.15 часа е излъчването на Аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”.
Празничната стратегия продължава на 23 септември с атрактивен концерт на военните оркестри, участващи в интернационалния фестивал, който ще бъде пред крепостта Царевец.
В 12.00 часа на 23 септември княз Фердинанд още веднъж ще бъде посрещнат на жп гара „ Трапезица “. Както преди 110 години, монархът ще слезе от царския трен и с манифест ще разгласи Независимостта на България. В историческата възстановка вземат участие близо 40 актьори, а в основната роля е великотърновският артист Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътешестване с царския трен „ Корона експрес “, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.
В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да следят ефектния тримерен театър „ Царевград Търнов “. Шоуто стартира в 21.00 часа и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената изложба „ Борис Денев ” и в пространството към Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата остаряла част на Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР