Велико Търново. Община Велико Търново стартира пилотен експеримент за по-чист

...
Велико Търново. Община Велико Търново стартира пилотен експеримент за по-чист
Коментари Харесай

Велико Търново: В града стартира пилотен експеримент за по-чист въздух

Велико Търново. Община Велико Търново започва пилотен опит за по-чист въздух. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Съвременен електростатичен филтър за фини прахови частици 10 бе инсталиран върху самостоятелна горивна апаратура, намираща се в жилищен дом с отопление на твърдо гориво. Доказаната успеваемост на тази система е над 95%, а инсталацията й е лесна – инсталира се в горната част на комина и не въздейства по никакъв метод на пространствата в жилището, нито на хората. Работи ли филтърът, през комина излиза главно пара, без значение дали под него има печка, камина или друго оборудване с твърдо гориво. Разходът на ток на сходна система е към 8 лв. за цялостен отоплителен сезон.
Експериментът стана вероятен, откакто Община Велико Търново влага в създаването на предпроектно изследване за осъществяване на ограничения, целящи подобряването на качеството на атмосферния въздух. В рамките на процедурата са заложени следните действия: изследване на настройките на популацията за присъединяване в ограничения против замърсяването от битовото отопление, идентификация на предпочитани жилищни региони за използване на съответните ограничения.
Предвидено е Община Велико Търново да получи безплатна финансова поддръжка от Европейския съюз за актуализация на програмата за понижаване на излъчванията на фини прахови частици. По Оперативна стратегия „ Околна среда “ ще бъде обезпечена опция за осъществяване на планове за понижаване на замърсяването с ФПЧ 10. Сред ограниченията са: замяна на стационарни самостоятелни и многофамилни устройства за твърдо гориво в семейството и слагане на филтри за ФПЧ на тези отоплителни системи.
Внедряването новите уреди ще е безплатно за жителите, а от изключителна значимост е дейното им гражданско присъединяване и подпомагане, с цел да бъде виталната среда още по-добра.
Замърсяването с фини прахови частици е главната причина за моментното утежняване на качеството на атмосферния въздух в Старата столица. Един от главните източници е отоплението на твърдо гориво, изключително с генезис от остарели котли и печки. Между 50 и 60% от популацията в цялата страна към момента употребява сходни уреди. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са изключително чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР