Велико Търново. Няма нови сигнали за заразени с африканска чума

...
Велико Търново. Няма нови сигнали за заразени с африканска чума
Коментари Харесай

Велико Търново: Няма нови сигнали за заразени с африканска чума животни в областта

Велико Търново. Няма нови сигнали за инфектирани с африканска чума животни във Великотърновска област. Това стана ясно след постоянното съвещание на Областната епизоотична комисия, оповестяват от Областна администрация – Велико Търново . В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, Регионалната здравна ревизия, Регионална дирекция по горите, Ловно-рибарско сдружение „ Сокол 1884 “, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Областна дирекция „ Земеделие “, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Областно пътно ръководство, представители на пристанищна инфраструктура, Летище – Горна Оряховица и други институции ангажирани с казуса.
Всички виновни лица рапортуваха за постъпваща при тях информация и ограниченията, които се вземат всекидневно. Проф. Попова срещна членовете на Комисията с получените от Министерство на земеделието, храните и горите Мерки за биологична сигурност по отношение на фуражите и храненето на животните по отношение на усложнената епизоотична обстановка заради болестта африканска чума по свинете.
Д-р Станимир Спасов, шеф на ОД на БАБХ показа, че е завършило загробването на свинете от фермата в село Българско Сливово. През тази седмица не са получени проби за проучване от диви свине. Областната комисия за битка с епозоотичните обстановки реши, че позволява неотложни дейности в инфектираните зони от лица, нямащи отношение към претърсването и използването на ограниченията за попречване и очистване на заболяването африканска чума по свинете, по отношение на прибиране на реколтата, само че при прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност, в това число дезинфекцирането на машините, съблюдаване на всички ограничения за биосигурност от лицата, навлизащи в зоните, които следва да следят и подават сигнали за умрели диви свине.
Комисията взе решение, че незабавно след приемане от Министерство на земеделието, храните и горите на нови мостри по отношение на правенето на описите на стопаните, непринудено изпълнили мярката, същите да бъдат разпратени до общините, да бъдат свикани общински епизоотични комисии да са пристъпи към организацията по попълването на описите и приложенията към тях.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР