Велико Търново. Нови правила за прием на първокласниците в училищата

...
Велико Търново. Нови правила за прием на първокласниците в училищата
Коментари Харесай

Велико Търново: Оптимизират приема на първокласници в училищата в общината

Велико Търново. Нови правила за банкет на първокласниците в учебните заведения на територията на Велико Търново и обитаемоте места в общината ще усъвършенстват процеса и сформирането на ученическите класове. За задачата са препоръчани спомагателни критерии, които са в синхрон с новите условия на Министерството на образованието и науката, както и с цялостната държавна политика, поставяща просветата като водещ приоритет. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Родителите към този момент ще могат да избират дали да показват непрекъснат или сегашен адрес. Водеща роля при записването ще има продължителността на настоящото местоживеене в региона на учебното заведение – дали е от три и повече години, за време от една до три години, или от 12 месеца. В съответното образователно заведение могат да бъдат записвани и деца от други квартали и региони, само че единствено при условия, че са останали свободни места.
Допълнителните критерии за точкуване на бъдещите първолаци плануват най-вече точки да получават деца с трайни увреждания над 50%, малчугани с двама умряли родители или със специфични просветителни потребности, както и децата от центровете за обществени услуги. Допълнителни точки ще получават фамилии, чиито бъдещи първокласници имат по-големи братя и сестри в същото учебно заведение. Същото важи и за дете, което е било в подготвителна група в съответното образователно заведение. Отменен е критерият, който даваше привилегия на децата, чиито родители са заети в системата на образованието.
Новите правила ще бъдат гласувани на идната в края на месеца сесия на Великотърновски общински съвет.
До 30 март ще бъде подготвен учебният план-прием за идната образователна 2018-2019 година. От 1 до 5 юни майките и татковците ще могат да подават писмени заявки за присъединяване в избраните три класирания за първокласници. Първото класиране ще бъде оповестено на 10 юни, а записванията ще са през идващите два дни. Второто класиране ще излезе на 13 юни, а третото – на 16 юни. След него записванията ще не престават до 15 септември.
Очакванията са, че наесен първокласниците в Старата столица и общината още веднъж ще са над 700. Толкова е броят на шестгодишните малчугани, обхванати в подготвителните групи в детските градини и учебните заведения. Цифрите подхождат на положителната демографска наклонност във Велико Търново и увеличаващото се през последните години население.
До 30 април продължава записването на малчугани в първите възрастови групи на 23-е детски градини във Велико Търново и обитаемоте места от общината. Според данните от осведомителната система за гражданска регистрация, 762 са великотърновчетата, подлежащи на банкет от 1 септември 2018 година. На 1 юни на уеб страницата на Община Велико Търново ще бъдат оповестени описите с класирани деца, както и свободните позиции в детските градини. Записването след първото класиране продължава до 15 юни, а на идващия ден ще бъде оповестено второто класиране.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР