Велико Търново. Над 200 изложители ще се включат в осмия

...
Велико Търново. Над 200 изложители ще се включат в осмия
Коментари Харесай

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Над 200 изложители ще се включат в осмия Националния събор на овцевъдите в България

Велико Търново. Над 200 изложители ще се включат в осмия Националния събор на овцевъдите в България. Това заяви по време на конференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Събитието по традиция ще се организира край Петропавловския манастир, в дните от 10 до 12 май. Тази година във форума ще се включат представители на браншови организации от 17 държани – Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Англия, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция.
На 11 май задграничните представители на бранша ще разискват на кръгла маса цифровизацията и провокации пред младите овцевъди и козевъди и пред младите консуматори. Насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се организира под мотото „ Българските храни от български първични материали “. Съборът ще е разпрострат на терен от 140 дка, на който ще има две подиуми, над 5500 кв. м. изложбени пощи и краткотрайни уреди, шатра от 1300 кв. м за представянето на разнообразни типове овце и кози, терен за надпреварите по изтегляне на товари от коне-тежковози, изложбени площи за техника и уреди за отглеждането на животни и други. Посетители ще могат да видят над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, разнообразни типове овчарски и пастирски кучета, коне-тежковози, магарета. Традиционно ще се организира Националното ревю по млечно козевъдство, а в последния ден на събора ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета. 13 профилирани компании ще показват селскостопанска техника, съоръжение и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи лично мляко, ще вземат участие в ревюто на артикули от овче и козе мляко и ще оферират непосредствено продукция в особено обособена зона. Едни от огромните атракции на събора ще са фермерските надпревари по доене, стрижба на овце и изтегляне на товари от коне-тежковози. За първи път ще се организира съревнование за най-тежък коч и пръч, като премиите за призовото място ще са по 1000 лв.. В занаятчийското ревю ще се показват 60 майстори от цялата страна, а в мобилната музейна експозиция ще има достоверни национални носии и възстановки на обичаите от старите женски седянки.
На две подиуми ще се организира осмото издание на Националния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “ с присъединяване на 2000 реализатори, а в галерия ще са подредени 200 произведения от националния конкурс за детска рисунка на тематика „ Гергьовден и овчарството “.
През трите дни на събитието кулинарното шоу „ В търсене на изгубения усет “ ще възроди остарели български предписания с овче мляко, сирене и месо от разнообразни краища на страната.
На събора ще има концерт на оркестър „ 101 каба гайди “, демонстрации на Прабългарската школа „ Бага-Тур “, хоротека, нестинари, а специфичен посетител ще е Пътуващо читалище „ Бащино огнище “.
За събитието е проведена зона за паркиране на 5000 автомобила. За обезпечаване сигурността на посетителите придвижването на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец. През трите дни на събора ще има и краткотрайна автобусна линия сред Лясковец и Петропавловския манастир.
Събитието се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Националният събор на овцевъдите в България се организира годишно край Петропавловския манастир от 2012 година, а през предходната година събитието бе посетено от над 130 000 души.
Официалното разкриване на Осми Национален събор на овцевъдите в България е в 11.00 часа на 10 май.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР