Велико Търново. Международен форум за опазване на културното и историческо

...
Велико Търново. Международен форум за опазване на културното и историческо
Коментари Харесай

Велико Търново: Международен форум за опазване на културното и историческо наследство се провежда в града

Велико Търново. Международен конгрес за запазване на културното и историческо завещание се организира във Велико Търново. Той бе публично открит в наличието на зам.-кмета на Общината проф. Георги Камарашев, арх. Донка Колева, шеф на Отдел „ Културно-историческо завещание “, както и Ирена Бойновска, народен координатор на евродепутата Ева Майдел, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .
„ Темите, които ще бъдат прегледани, са свързани с проявление на положителните практики в общините за разпространение на културното завещание в България, както и метода на запазване и метода за използване на енергийна успеваемост в старите здания. Гост лектори ще бъдат специалисти от Франция, представители на Националната френска асоциация „ Забележителности и забележителни градове на Франция “. Това ще се случи във втория модул, в петък от 09.30 ч. Темите обгръщат необятен кръг от експерти, които работят в музеите, общините, архитекти, които проектират и се занимават с реставрации на здания – културни полезности “, уточни арх. Колева.
Националният координатор на евродепутата Ева Майдел Ирена Бойновска акцентира, че тематиките, които са предмет на двудневния конгрес, са извънредно значими и през призмата на Европейския съюз.
„ Всички знаем, че културата и културното завещание са едни от най-важните детайли за това, да се сплотява Европа, нейните страни – членки, както и жителите й. Радваме се, че поддържаме самодейността, ще продължаваме да работим с всички институции в града, както до момента, отворени сме и за други мероприятия, които да случваме и на други места в България “, уточни още тя.
Срещата ще премине под мотото „ Настояще и бъдеще за предишното “. Двудневният конгрес е проведен от Областен информативен център, а съорганизатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо завещание “.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР