Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в

...
Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в
Коментари Харесай

Велико Търново: Кметът Даниел Панов посрещна световноизвестния писател Ерик Уайнър

Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в старопрестолния град световноизвестния публицист и американски публицист Ерик Уайнър. Гостуването му в историческата и духовна българска столица е по покана на издателя, общински консултант и държавник Нейко Генчев. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
По време на срещата Даниел Панов срещна Ерик Уайнър със славната история и богатото културно-историческо благосъстояние на града, одобряването му като интернационален център на културния туризъм, атрактивен за от ден на ден и повече гости, както и с пъстрия културен календар. Кметът разказа и актуалното развиване на града, дружно с политиките за привличане на младежи и вложения. Единодушно бе мнението за ролята на Великотърновския университет както за реномето на Велико Търново като център на образованието и просветата, по този начин и за образа му на жив град.
„ Велико Търново се радва и на от ден на ден четящи хора. Само за предходната година над 8000 са новите читатели в Регионалната библиотека. За всички нас ще е наслаждение да посрещнем още веднъж Ерик Уайнър и да организираме бъдещи срещи с читатели, възпитаници и студенти “, разяснява Панов.
По-късно следобяд писателят гостува във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, където бе почетен с купата Doctor honoris causa.
Книгата на Ерик Уайнър „ География на блаженството “ е включена в листата на бестселърите за всички времена на „ Ню Йорк Таймс “. Творчеството на писателя се радва на голяма известност и е преведено на повече от 30 езика, в това число и на български. Авторът основава собствен личен род - нов тип интелектуален пътепис, в който са включени единствено същински лица и исторически обстоятелства, написан извънредно увлекателно, изтъкан от осведоменост, логика на психиката, просвета и комизъм.
Ерик Уайнър е приключил Университета в Мериленд, специализирал е публицистика в Станфордския университет. Той е някогашен сътрудник на Националното публично радио на Съединени американски щати и на „ Ню Йорк Таймс “. Уайнър е бил кореспондент допълнително от 30 страни, от Ирак до Индонезия, като е отразявал множеството съществени интернационалните събития от последно време. Носител на няколко награди за публицистика. Пише постоянна колона за BBC Travel, както и за редица влиятелни американски издания. Води и утринно предаване в Националното радио на Съединени американски щати. Уайнър е известен представител, изнася лекции по целия свят. Води личен майсторски клас по креативно писане, който се организира всяко лято в Непал.
В България Ерик Уайнър бе специфичен посетител на Световния конгрес на осведомителните организации, който се организира един път на три години и шестото му издание с хазаин Българска телеграфна агенция бе в София от 13 до 15 юни 2019 година В България програмата му включва Пловдив, Бургас и Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР