Велико Търново. Журналистката Диана Гласнова – главен редактор на излизащото

...
Велико Търново. Журналистката Диана Гласнова – главен редактор на излизащото
Коментари Харесай

Велико Търново: Журналистката Диана Гласнова ще представи новата си книга в селата Къпиново и Церова кория на 8 юни

Велико Търново. Журналистката Диана Гласнова – основен редактор на излизащото в Загреб на български и на хърватски език списание „ Родна тирада “, ще показа новата си книга във великотърновските села Къпиново и Церова кория. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Творбата „ Българските градинари в Хърватия “ напомня за тези наши предшественици – истински дипломати, въпреки и без дипломатически паспорти, популяризирали славата на България преди още тя да е възкръснала като страна след Освобождението от 1878 година
Срещите с жителите на двете села ще бъдат на 8 юни /събота/ от 10.00 ч. в с. Къпиново и от 11.00 ч. в с. Церова кория. Съорганизатори на събитията са Община Велико Търново и читалищните настоятелства в селата Пчелище, Къпиново и Церова кория.
„ Българското градинарство е самобитен международен феномен. Обединени в пътуващи градинарски компании, тогавашните наши прародители са разпространявали в Европа и по света умеенето си да отглеждат непознати дотогава зеленчуци. Това са българските градинари, които преди повече от век и половина са били същински „ посланици ” – на север и юг, на изток и запад – на скромността и трудолюбието на български народ. Голяма част от тези работливи и напредничави люде произлизат от селищата на Търновския ареал – Горна Оряховица, Къпиново, Церова кория. Мнозина от тях отпътуват и работят в Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия, а не дребна част остават вечно в тези страни. С времето връзките с родните им места се прекъсват и околните им по този начин и не научават къде са гробовете им “, споделят уредниците.
Журналистиката Диана Гласнова, която живее в Хърватия, се е заела с родолюбивата и извънредно сложна задача да опише освен за градинарските умения на предшествениците ни, само че и да намери техни наследници, както и гробните места на отишлите си самотници. Освен роман за трудолюбието и за приноса на българските градинари, книгата на Диана Гласнова е и една изумителна родова хроника, от която мнозина от потомците им биха могли да научат доста.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР