Велико Търново. Италианският архитект Клаудио Нарди - класиран на първо

...
Велико Търново. Италианският архитект Клаудио Нарди - класиран на първо
Коментари Харесай

Велико Търново: Клаудио Нарди представя своя проект, класиран на първо място в международния конкурс за нов градски център

Велико Търново. Италианският проектант Клаудио Нарди - класиран преди всичко от журито в интернационалния архитектурен конкурс за нов център на Велико Търново, ще показа плана си пред жителите и гостите на Старата столица. Срещата ще се организира на 28 септември от 18,00 до 19,30 часа в Голямата зала на Община Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Архитектурният конкурс “Ново сърце за остарелия град ” се организира през юли. Разработката на арх. Нарди бе отличена от интернационално жури оценявало 62 плана на участници от 15 страни.
В архитектурните среди Клаудио Нарди е прочут като новаторски архитект, чиито планове са осъществени на три континента.
Част от премията в извършения архитектурен конкурс включва опцията спечелилият участник да изготви следващ капиталов план за реализирането на постройката на Експозиционен център. При заплащането на същия ще бъде приспадната паричната награда, която му е присъдена за първото място.
Местоположението на постройката е планувано с признатия през 2012 година интегриран проект за градско възобновяване и развиване. Експозиционният център ще бъде ситуиран сред Пети корпус на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и Областната администрация. Предвидени са подходи както от ул. „ Ал. Стамболийски “, по този начин и от територията на Старото военно учебно заведение. Средства за планиране и създаване на постройката ще бъдат обезпечени по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година и финансовия механизъм към нея.
В продължение на месец жителите и гостите Велико Търново имаха опция да се срещнат с всички взели участие в състезанието планове. 500 бяха посетителите на експозицията, показана в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “. Те можеха да напишат в специфична книга своите усещания и отзиви, а в спонтанна урна да гласоподават за желан от тях план. Преброяването на гласовете сподели, че класираните от журито планове са измежду най-харесваните и от хората.
Мнения за разработките в специфичната книга са изказали както жители, по този начин и проектанти. Своите визии за бъдещото развиване на новия градски център са дали както великотърновци, по този начин и посетители на града. Преобладаващата част от коментиращите изричат задоволството си от изложбата и от опцията да се срещнат с плановете, а като минус показват, че не всички разработки са преведени на български език.
Интересни са и предложенията на хората за новия градски център. Част от тях държат да има зеленина, паркове и място за спорт, да бъде лимитирано високото строителство и да има паркоместа. Други от посетителите на експозицията обаче считат, че новият градски център би трябвало да следва модерните трендове в архитектурата, а да не се трансформира в “мегдан “. В този дух е и позицията: „ Живеем в XXI, а не в XIX век, младежите желаят съвременни здания, да гледаме напред, а не обратно “. Други гости оферират да бъде построена връзка на терена със Света гора и улица “Гурко ”, да бъде издигната нова постройка на Общината с огромен брой паркоместа, а актуалната а да бъде продадена или да се употребява за други потребности, целият терен да добие тип на градски конгрес, да бъде построена нова концертна зала, в преобладаващата територия да бъдат обособени паркове и градинки, или да се заложи на спортните площадки и уреди и така нататък
Любопитно и атрактивно е предлагането на Петър Джуров, който ползва и визуализация с графични материали. Той вижда опция за построяването на постройка с „ изменяща се фасада “ и дава своя идея за застрояване на територията.
Болшинството от изказали мнение оферират при последващото планиране на терена на Старото военно учебно заведение да се направи компилация от плановете и да бъде определено най-хубавото от всички.
Община Велико Търново ще се съобрази с всички изказани отзиви, както и с публичното разискване на съответното планово решение за територията.
Бъдещето на града е в ръцете на търновци и общинската администрация се надява на необятно публично присъединяване при последващото публично разискване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР