Велико Търново. Исторически форум-фестивал Европа и Царевград Търнов“ ще се

...
Велико Търново. Исторически форум-фестивал Европа и Царевград Търнов“ ще се
Коментари Харесай

Велико Търново: Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“ ще се проведе в района между църквата „Свети Петър и Павел“ и Шишмановата баня

Велико Търново. Исторически форум-фестивал „ Европа и Царевград Търнов “ ще се организира във Велико Търново. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Светослав Стефанов, специалист „ Комуникация, информация и логистика “ в Областния информативен център. Събитието ще се организира в региона сред църквата „ Свети Петър и Павел “ и Шишмановата баня. Целта му е да разпространява обекти на културно-историческото завещание във Велико Търново, актуализирани с европейски средства. Програмата на фестивала включва показване на ежедневния обичай, занаяти, изкуства и войнски умения от Средновековна България в интервала XII-XIV век – времето на династията на Асеневци. Зрителите ще имат опция да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се срещнат с музиката и танците от епохата, да вземат участие в оцветяване и изобразяване върху керамика, да почувстват духа на интервала, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.
Светослав Стефанов добави, че сътрудници на проявата са великотърновският клон на НД „ Традиция “, Сдружение за исторически възстановки „ Чигот “ – Варна, музикална групировка „ Ериней “ и свободни реконструктори от България. Чрез събитието ще се означи Европейската година на културното завещание. „ Целите, които си слагаме, посредством организирането на това събитие, е да се разпространява европейската акция „ Европа в моя район “ 2018, да се показват сполучливи планове финансирани от еврофондовете във Великотърновска област, и да се популяризирадейността и услугите на Мрежата от Областни осведомителни центрове. По този метод ще се опитаме да отбележим 11 години от участието на България в Европейски Съюз и на Европейската година на Културното завещание. Велико Търново като един град, богат на културно исторически обекти, има своето място в това отбелязване. Кампанията е ориентирана към необятната общност, медиите, представители на общинските администрации, бизнес, младежи и други “, добави Светослав Стефанов.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР