Велико Търново. Градът ще бъде домакин на научна конференция и

...
Велико Търново. Градът ще бъде домакин на научна конференция и
Коментари Харесай

Около 30 учени от цялата страна ще участват във Велико Търново в кръгла маса и научна конференция по повод 75-годишнината от 9 септември 1944 г.

Велико Търново. Градът ще бъде хазаин на научна конференция и кръгла маса, свързани със 75-годишнината от 9 септември 1944 година. По този мотив в града идват над 30 учени, академични преподаватели, музейни експерти и общественици от цялата страна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Организатор на конференцията „ 75 години от 9 септември 1944 година “ и кръглата маса на тематика „ 100 години от рождението на Пенчо Кубадински “ е Отечествения съюз, заяви пред публицисти неговият ръководител Симеон Симеонов. Събитията ще се случат в границите на два дни. Началото ще бъде в 11.00 часа на следващия ден с приветствени слова в хотел „ Панорама “. И в петък, и в събота деянията ще са разграничени на две пленарни съвещания. „ Искаме да оправдаваме в общественото пространство и да представим в една по-обективна полемика на обществото, откакто нещата се изяснят не по един по този начин да го назовем привиден и авансово дозиран метод, а въз основата на научния спор и научната полемика, тези персони, които несъмнено имат принос в новата и най-нова история на България. Според нас тя не би трябвало да бъдат „ хвърляни в кошчето на историята “ с определението „ абе тези са там, тъй като са от комунизма “. Не е по този начин и във времето на т.нар комунизъм са живели, някои от нас и още живеем хора, които са правили значими неща. Всяко време ражда своите персони и интервала, за който приказвам, не прави изключение “, изясни Симеон Симеонов.
Сред лекторите в първия ден се срещат имената на историците проф. Андрей Пантев, проф. Искра Баева, проф. доктор Йордан Баев, доцент доктор Лора Дончева, контраадмирал Петър Странчевски и доста други.
В събота ще се организира кръглата маса, на която отчети още веднъж ще изнесат редица експерти от страната, които ще опишат повече за живота и делото на Пенчо Кубадински. Елена Мачковска, която е един от лекторите, изясни, че той има голям принос за развиването на града като слага началото на модерното строителство през 1955 година. По негов план са построени редица здания и монументи, измежду които емблематичния паметник на Асеневеци.
Всички показани научни материали ще бъдат събрани в специфичен алманах. Съпътстващо събитие ще е фотодокументална галерия, готова от Националния съвет на Отечествения фронт.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР